Strony

Strony

2016-12-02

Pieczona owsianka z gruszkami


Jak powiedziałam, tak zrobiłam. Jedząc zapiekaną owsiankę z jabłkami wiedziałam, że muszę spróbować przygotować owsiankę z gruszkami. Zakupiłam gruszki i do dzieła! Owsianka tym razem była bez jajek i miała inną konsystencję od tej z jabłkami. Góra fajnie się przypiekła. Myślę, że każdy kto lubi pożywne śniadania byłby z niej zadowolony. Nie dodawałam cukru, gdyż sama obecność gruszek i rodzynek już dostatecznie ją posłodziła.

Składniki:
  • 2 duże lub 3 małe gruszki
  • 2 garście rodzynek lub żurawin
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 1 szklanka mleka (może być też roślinne)
  • 3/4 szklanki płatków owsianych
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić na kosteczki. Mleko podgrzać i zalać nim płatki owsiane. Odstawić na chwilę by płatki nasiąknęły mlekiem i dodać resztę składników. Porządnie wymieszać i nałożyć do jednego większego naczynia żaroodpornego lub do kilku małych. Zapiekać ok. 20 minut w temp. 200 stopni. 

Porcja wystarczy dla dwóch osób.
Zapraszam Was na cynamonowe przepisy do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki, Pauliny i Karoliny
W cynamonowej aurze zostaniemy z Wami, aż do świąt, a po świętach zapewne zaplanujemy nowe wpisy tematyczne.

4 komentarze:

  1. No i fajny i łatwy przepis. Jak zostanie trochę płatków owsianych, to wymieszać z miodem i olejem z czarnuszki i mamy maseczkę na twarz :)

    OdpowiedzUsuń
  2. To już wiem, co jutro zjem na śniadanie! :) Wygląda niesamowicie

    OdpowiedzUsuń