Przepis jest bardzo prosty, a nakrojone jabłka wyglądają ciekawie. Świetna propozycja dla tych, którzy nie mają wiele czasu, a chcieliby szybko wykonać ciacho.
Dla kogo:
- dla lubiących proste ciasta
- dla zabieganych
- dla fanów ciast z jabłkami
Składniki:
- 130g miękkiego masła
- 3-4 jabłka (zależy od wielkości)
- 3 jajka
- 130g cukru
- 200g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
- szczypta soli
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać jabłka (tak, by nie przeciąć ich do końca). W misce zmiksować masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól. Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać górę ciasta. Na ciasto nakładać kawałki jabłek nacięciami do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać jabłka (tak, by nie przeciąć ich do końca). Do naczynia miksującego włożyć: masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól i wymieszać 20s. obr. 6. Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać górę ciasta. Na ciasto nakładać kawałki jabłek nacięciami do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Blacha: tortownica o średnicy 26cm
Wygląda znakomicie. Uwielbiam szybkie i proste ciasta. Pycha. A jabłka zjadam w dużych ilościach.
OdpowiedzUsuńDzięki! Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto w swej prostocie pyszne!
Usuń