Proste ciasto z jabłkami


Przepis jest bardzo prosty, a nakrojone jabłka wyglądają ciekawie. Świetna propozycja dla tych, którzy nie mają wiele czasu, a chcieliby szybko wykonać ciacho. 

Dla kogo:
  • dla lubiących proste ciasta
  • dla zabieganych
  • dla fanów ciast z jabłkami

Składniki:
  • 130g miękkiego masła
  • 3-4 jabłka (zależy od wielkości)
  • 3 jajka
  • 130g cukru
  • 200g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego (ew. cukier waniliowy)
  • szczypta soli
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać jabłka (tak, by nie przeciąć ich do końca). W misce zmiksować masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól. Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać górę ciasta. Na ciasto nakładać kawałki jabłek nacięciami do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka).
Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
 
Wykonanie w Thermomixie:
Jabłka umyć, obrać, pokroić w ćwiartki i usunąć gniazda nasienne. Ponacinać jabłka (tak, by nie przeciąć ich do końca). Do naczynia miksującego włożyć: masło, jajka, cukier, mąkę, proszek do pieczenia, ekstrakt waniliowy, sól i wymieszać 20s. obr. 6.  Wlać ciasto na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać górę ciasta. Na ciasto nakładać kawałki jabłek nacięciami do góry. Piec ok. 40 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka).  Po wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.

Blacha: tortownica o średnicy 26cm


2 komentarze:

  1. Wygląda znakomicie. Uwielbiam szybkie i proste ciasta. Pycha. A jabłka zjadam w dużych ilościach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Przepis jest naprawdę prosty, a ciasto w swej prostocie pyszne!

      Usuń

INSTAGRAM