Idealny deser na jesienne i zimowe wieczory. Delikatny mleczny ryż, a do tego kremowy karmelowy sos! Pychota! Na pewno będę częściej wracała do tego deserku. Wiem, że przygotowanie może wydawać się bardzo skomplikowane, jednak smak wynagrodzi Wam starania :).
Dla kogo:
- dla lubiących domowe desery
- dla mających ochotę na jabłuszka skąpane w delikatnym karmelowym sosie
- dla kochających ryż
Składniki na ryż:
- 70g białego ryżu
- 250ml mleka
- łyżeczka masła
- łyżka cukru waniliowego
- szczypta soli
- 45g cukru (najlepiej drobnego)
- 70ml śmietanki 30% lub 36%
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 4 łyżki płatków migdałowych
- 3 małe jabłka
- pół łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
Ryż wsypujemy do garnka i zalewamy go wodą. Gotujemy przez ok. 5 minut od momentu zawrzenia (chodzi o to by zmiękł), a następnie odcedzamy go, ponownie wsypujemy do garnka i gotujemy w mleku wraz ze szczyptą soli i cukrem waniliowym. Po zagotowaniu mleka zmniejszamy grzanie na palniku do minimum i gotujemy ok. pół godziny ciągle mieszając.
.
Wykonanie sosu:
Do rondelka wsypujemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu. Gdy zmieni kolor zaczynamy delikatnie mieszać by się nie przypalił. Gdyby zaczął brązowieć to zmniejszamy płomień. Najlepiej ograniczyć mieszanie do minimum, jednak zerkać czy się nie przypala. Gdy będzie już w pełni płynny i osiągnie piękny jasnozłoty kolor wtedy dolewamy ostrożnie połowę śmietany i bardzo energicznie mieszamy. Nie pochylajcie się nad garnkiem, gdyż zachodzi gwałtowna reakcja i gorący cukier może Was poparzyć! Następnie dolewamy resztę śmietany, dodajemy ekstrakt i szczyptę soli i znów roztapiamy cukier (na średnim ogniu). Jabłka obieramy i kroimy w małą kosteczkę. Dodajemy do rondelka i dosypujemy cynamon. Gotujemy, aż jabłka będą miękkie, ale nie mogą się rozpaść.
Do ugotowanego ryżu dodajemy masło i mieszamy. Nakładamy go do miseczek i polewamy karmelem z jabłkami. Posypujemy płatkami migdałów.
Zapraszam Was na cynamonowe pyszności do zaprzyjaźnionych blogerek. Do Agnieszki, Pauliny i Karoliny.
Świetny blog :)Kolorowy i pełen inspiracji :) Ten sos karmelowy mnie zaciekawił, przyda się nie tylko do ryżu :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie! Myślę, że moje dzieci byłyby zachwycone!
OdpowiedzUsuńJestem ciekawa smaku tego cuda, a ryż z jabłkami uwielbiam i nie miałam okazji jeszcze dodać do niego karmelu. :) Podkradam przepis :*
OdpowiedzUsuń