Gdy po raz pierwszy zrobiłam tę polewę to od razu wiedziałam, że przepis wykorzystam jeszcze nie jeden raz. Polewa pięknie błyszczy, ładnie zastyga, a jest na tyle gęsta, że można ją także rozprowadzić na bokach ciasta i nie spłynie nam w dół. Zawsze na jej widok większość reaguje: O! Wygląda jak w cukierni! Wow. Spróbujcie i Wy! Dla ułatwienia od razu podaje proporcje na keksówkę i na dużą prostokątną blachę.
Dla kogo:
- dla lubiących błyszczące polewy
- dla szukających polewy, która dobrze się kroi
- dla chcących pięknie udekorować upieczone ciasto
Składniki na polewę i dekorację na blaszkę keksówkę:
- 100g masła
- 3 łyżki kakao
- pół szklanki cukru pudru
- łyżeczka żelatyny
- cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakao. Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.
Składniki na polewę i dekorację na blaszkę prostokątną:
- 200g masła
- 6 łyżek kakao
- szklanka cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakao. Żelatynę zalewamy ok. 70-80ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJest bardzo dobra. Często do niej wracam.
Usuń