Strony

Strony

2017-01-16

Błyszcząca polewa czekoladowa do ciasta





Gdy po raz pierwszy zrobiłam tę polewę to od razu wiedziałam, że przepis wykorzystam jeszcze nie jeden raz. Polewa pięknie błyszczy, ładnie zastyga, a jest na tyle gęsta, że można ją także rozprowadzić na bokach ciasta i nie spłynie nam w dół. Zawsze na jej widok większość reaguje: O! Wygląda jak w cukierni! Wow. Spróbujcie i Wy! Dla ułatwienia od razu podaje proporcje na keksówkę i na dużą prostokątną blachę.

Dla kogo:
  • dla lubiących błyszczące polewy
  • dla szukających polewy, która dobrze się kroi
  • dla chcących pięknie udekorować upieczone ciasto

 Składniki na polewę i dekorację na blaszkę keksówkę:

  • 100g masła
  • 3 łyżki kakao
  • pół szklanki cukru pudru
  • łyżeczka żelatyny
  • cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie
Wykonanie polewy na keksówkę:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakao. Łyżeczkę żelatyny zalewamy ok. 30-40 ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.

Składniki na polewę i dekorację na blaszkę prostokątną:
  • 200g masła
  • 6 łyżek kakao
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • cukrowe dekoracje lub bakalie - opcjonalnie
Wykonanie polewy na blaszkę prostokątną:
Na małym ogniu rozpuszczamy masło z cukrem pudrem i kakao. Żelatynę zalewamy ok. 70-80ml wrzącej wody i mieszamy, aż całkowicie się rozpuści. Lekko ją studzimy. Przestudzoną żelatynę wlewamy do masy kakaowej i mieszamy, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Polewę wylewamy na ciasto. Dekorujemy bakaliami lub cukrowymi dekoracjami.

2 komentarze:

  1. Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń