Ciasto jogurtowe z cytrynową nutą


Jest to jeden z przepisów, który przychodzi mi do głowy gdy myślę o szybkim cieście. Ja używam do jego wykonania jogurtu naturalnego, ale możecie użyć też jogurtu smakowego i wtedy powstanie nowy ciekawy smak babki. Przepis jest też o tyle fajny, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania, także sprawdzi się również, gdy niespodziewanie mają nas odwiedzić goście!

Dla kogo:
  • dla szukających szybkiego przepisu
  • dla lubiących zwykłe ciasta
  • dla mających w lodówce jogurt naturalny

Składniki:
  • 80g (ml) oleju słonecznikowego
  • skórka starta z cytryny
  • 120g cukru
  • 3 jajka
  • 200g mąki pszennej
  • 120g jogurtu naturalnego
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do posypania
Wykonanie tradycyjne:
Skórkę cytrynową wraz z cukrem zmiksować za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera można wykonać ten krok, ale wtedy zamiast cukru kryształu polecam użyć cukier puder i wymieszać go ze skórką cytrynową). Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także olej i jogurt. Zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Blacha: do babki z kominkiem (średnica ok. 22-24cm).

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny wraz z cukrem i zemleć 10s., obr. 10. Zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia. Dodać jajka i wymieszać 30s. obr. 3. Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać 1minuta obr. 5. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 5s. obr. 5. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Blacha: do babki  z kominkiem (średnica ok. 22-25cm).

Inspiracją był dla mnie przepis na ciasto jogurtowe z książki "Kulinarne ABC" na Thermomix.

1 komentarz:

INSTAGRAM