Jest to jeden z przepisów, który przychodzi mi do głowy gdy myślę o szybkim cieście. Ja używam do jego wykonania jogurtu naturalnego, ale możecie użyć też jogurtu smakowego i wtedy powstanie nowy ciekawy smak babki. Przepis jest też o tyle fajny, że zazwyczaj mamy w domu wszystkie składniki potrzebne do jego wykonania, także sprawdzi się również, gdy niespodziewanie mają nas odwiedzić goście!
Dla kogo:
- dla szukających szybkiego przepisu
- dla lubiących zwykłe ciasta
- dla mających w lodówce jogurt naturalny
Składniki:
- 80g (ml) oleju słonecznikowego
- skórka starta z cytryny
- 120g cukru
- 3 jajka
- 200g mąki pszennej
- 120g jogurtu naturalnego
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do posypania
Skórkę cytrynową wraz z cukrem zmiksować za pomocą blendera (jeśli nie mamy blendera można wykonać ten krok, ale wtedy zamiast cukru kryształu polecam użyć cukier puder i wymieszać go ze skórką cytrynową). Dodać jajka i zmiksować. Następnie dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także olej i jogurt. Zmiksować. Ciasto przełożyć do formy i piec ok. 30-35 minut w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Blacha: do babki z kominkiem (średnica ok. 22-24cm).
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć skórkę z cytryny wraz z cukrem i zemleć 10s., obr. 10. Zgarnąć składniki kopystką na dno naczynia. Dodać jajka i wymieszać 30s. obr. 3. Dodać jogurt, mąkę, olej i wymieszać 1minuta obr. 5. Dodać proszek do pieczenia i wymieszać 5s. obr. 5. Przełożyć ciasto do formy i piec ok. 30 min. w temp. 180 stopni (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypać cukrem pudrem.
Blacha: do babki z kominkiem (średnica ok. 22-25cm).
Inspiracją był dla mnie przepis na ciasto jogurtowe z książki "Kulinarne ABC" na Thermomix.
Bardzo takie lubię, są cudownie wilgotne :)
OdpowiedzUsuń