Oto sposób na pożywne śniadanie! Jeśli macie już dość owsianki lub jaglanki, to jest to idealna propozycja dla Was na urozmaicenie menu. Quinoa zwana inaczej komosą ryżową jest bardzo zdrowa i zaliczą się ją do tzw. grupy produktów superfoods. Aż wstyd się przyznać, ale było to moje pierwsze spotkanie z komosą i na pewno nie ostatnie. A Wy już znacie komosę? Robicie na słodko czy na słono?
Dla kogo:
- dla ceniących zdrowe odżywianie
- dla bezglutenowców
- dla szukających jakiegoś urozmaicenia dla śniadań
Składniki:
- 0,25 szklanki komosy ryżowej
- 0,5 szklanki mleka lub mleka roślinnego
- łyżeczka kakao
- łyżeczka miodu
- banan
Komosę wsypać na sitko i kilka razy przelać zimną wodą. Do rondelka wlać mleko, dodać komosę i kakao i gotować ok. 20 minut. Jeśli byłaby za gęsta można dodać trochę więcej mleka. Do ugotowanej komosy dodać miód i wymieszać. Banana pokroić na plasterki i udekorować miseczkę.
Nie próbowałam jeszcze takiego połączenia. Muszę zrobić!:)https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuńKomose tak jak kasze jaglaną przelewa się wrzątkiem przed gotowaniem, żeby nie była gorzka.
OdpowiedzUsuńMożna przelać wrzątkiem lub przepłukać kilkukrotnie zimną wodą. Wychodzi na to samo. Obydwie metody są ok :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńPolecam by wypróbować!
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne, choć ja zrobiłem bez mleka, ale z bakaliami
OdpowiedzUsuńcieszę sie, ze smakowała!
Usuń