Strony

Strony

2017-01-25

Syrop imbirowy


Dla kogo:
  • dla szukających dodatku do herbaty, który ich rozgrzeje
  • dla zmarzluchów
  • dla lubiących dodatki do herbatki :)

Składniki:
  • świeży imbir ok. 50-70g
  • pół szklanki brązowego cukru
  • szklanka wody
Wykonanie:
Imbir obrać i pokroić na plasterki. Do garnka wlać wodę, wsypać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać imbir i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć płomień na piecu i gotować jeszcze ok. 45 minut (zobaczycie, że syrop gęstnieje). 
Wersja z wekowaniem: Jeśli chcecie by syrop utrzymał się dłużej to: gorący syrop wlejcie do butelek lub małych słoiczków odcedzając plastry imbiru. Najlepiej obróćcie słoiczki do góry dnem, by "chwyciły".
Wersja bez wekowania: Po tym czasie wyłączyć palnik i zostawić go do wystygnięcia (zostawić pokrywkę, by syrop miał lepszy smak). Gdy wystygnie wyciągnąć kawałki imbiru i wlać do butelki. Przechowywać w lodówce. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz