Strony

Strony

2017-02-15

Budyń jaglany na dwa sposoby



Budyń jaglany - ostatnio bardzo popularny. Kasza jaglana stała się bardzo modna, a my zaczęliśmy szukać różnych zamienników tradycyjnych potraw, składników. Sama pewnego dnia postanowiłam wypróbować budyń jaglany i już wiem, że sposoby na jego ugotowanie są co najmniej dwa - o ile nie więcej :).
Na początku korzystałam ze sposobu nr 2, jednak teraz wolę zmielić sobie wcześniej kaszę na mąkę i wykonywać budyń sposobem nr 1. A Wy, jak wolicie?
Sposób 1:
Baza wyjściowa: suchą kaszę mielimy w młynku
Dokładny przepis na budyń wykonany tym sposobem znajdziecie tutaj.

Składniki:

  • 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę)
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru
Wykonanie: Do rondelka wlać mleko, dodać resztę składników. Podgrzewać na małym ogniu, mieszając by budyń się nie przypalił. Gdy zacznie wrzeć mieszać go często by był jednolity i nie zrobiły się grudy. Pogotować i sprawdzić, czy nie ma surowego smaku, jeśli nie wyłączyć. Jeśli użyjemy 2 łyżek mąki budyń będzie rzadszy. Jeśli wolimy bardziej gęsty należy dać 3 łyżki mąki. Budyń jemy z dowolnymi dodatkami lub saute.  

Sposób 2: 
Baza wyjściowa: suchą kaszę gotujemy

Składniki:
  • 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
  • szklanka mleka
  • łyżka masła
  • 1-2 łyżki miodu lub cukru
Wykonanie:

Kaszę przelewamy wrzątkiem lub płuczemy kilka razy zimną wodą, aż znikną brudy i bąbelki (przestanie się pienić). Zalewamy ją mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie jej nie otwieramy i nie mieszamy. Po tym czasie zaglądamy czy kasza jest gotowa. Jeśli tak dodajemy łyżkę masła i "słodzidło" (najlepiej miód, syrop z agawy czy coś zdrowego). Blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.

Który sposób wolicie?


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz