Budyń jaglany - ostatnio bardzo popularny. Kasza jaglana stała się bardzo modna, a my zaczęliśmy szukać różnych zamienników tradycyjnych potraw, składników. Sama pewnego dnia postanowiłam wypróbować budyń jaglany i już wiem, że sposoby na jego ugotowanie są co najmniej dwa - o ile nie więcej :).
Na początku korzystałam ze sposobu nr 2, jednak teraz wolę zmielić sobie wcześniej kaszę na mąkę i wykonywać budyń sposobem nr 1. A Wy, jak wolicie?
Sposób 1:
Baza wyjściowa: suchą kaszę mielimy w młynku
Dokładny przepis na budyń wykonany tym sposobem znajdziecie tutaj.
Składniki:
- 2-3 łyżki mąki jaglanej (lub kaszy jaglanej zmielonej w młynku na mąkę)
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 1-2 łyżki miodu lub cukru
Sposób 2:
Baza wyjściowa: suchą kaszę gotujemy
Składniki:
- 3 łyżki suchej kaszy jaglanej
- szklanka mleka
- łyżka masła
- 1-2 łyżki miodu lub cukru
Kaszę przelewamy wrzątkiem lub płuczemy kilka razy zimną wodą, aż znikną brudy i bąbelki (przestanie się pienić). Zalewamy ją mlekiem i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu ok. 20 minut. W tym czasie jej nie otwieramy i nie mieszamy. Po tym czasie zaglądamy czy kasza jest gotowa. Jeśli tak dodajemy łyżkę masła i "słodzidło" (najlepiej miód, syrop z agawy czy coś zdrowego). Blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję.
Który sposób wolicie?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz