Kisiel gruszkowy


Coś lekkiego dla każdego. Od kiedy zrobiłam kisiel samodzielnie już nie kupuję gotowców. Gdy byłam młodsza nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jego wykonanie jest takie proste. Owoce + mąka ziemniaczana z wodą. Może trochę cukru jeśli owoce są bardzo kwaśne i oto całą filozofia! Zróbcie sobie taki domowy kisiel i rozkoszujcie się wspaniałym smakiem, a gwarantuję Wam, że zrezygnujecie na dobre z gotowców. 

Dla kogo:
  • dla maluszków
  • dla lubiących domowe deserki
  • dla lubiących jedzenie bez niepotrzebnych E wzmacniaczy smaku


Składniki:
  • 3 duże gruszki lub 4 małe
  • płaska łyżka mąki ziemniaczanej
  • szklanka wody (250ml)
  • łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego lub miodu (opcjonalnie) 
Wykonanie:
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Gruszki włożyć do rondelka, zalać 3/4 szklanki wody (dodać cukier - opcjonalnie) i gotować na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (potrwa to ok. 15 minut). W reszcie wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać ją do kisielu. Chwilę pogotować, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Gdy kisiel zgęstnieje to wlać do salaterek i przestudzić. 


0 komentarze:

INSTAGRAM