Coś lekkiego dla każdego. Od kiedy zrobiłam kisiel samodzielnie już nie kupuję gotowców. Gdy byłam młodsza nie zdawałam sobie sprawy z tego, że jego wykonanie jest takie proste. Owoce + mąka ziemniaczana z wodą. Może trochę cukru jeśli owoce są bardzo kwaśne i oto całą filozofia! Zróbcie sobie taki domowy kisiel i rozkoszujcie się wspaniałym smakiem, a gwarantuję Wam, że zrezygnujecie na dobre z gotowców.
Dla kogo:
- dla maluszków
- dla lubiących domowe deserki
- dla lubiących jedzenie bez niepotrzebnych E wzmacniaczy smaku
Składniki:
- 3 duże gruszki lub 4 małe
- płaska łyżka mąki ziemniaczanej
- szklanka wody (250ml)
- łyżeczka cukru waniliowego lub zwykłego lub miodu (opcjonalnie)
Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kosteczkę. Gruszki włożyć do rondelka, zalać 3/4 szklanki wody (dodać cukier - opcjonalnie) i gotować na małym ogniu, aż gruszki zmiękną (potrwa to ok. 15 minut). W reszcie wody rozrobić mąkę ziemniaczaną i wlać ją do kisielu. Chwilę pogotować, cały czas mieszając by nie zrobiły się grudki. Gdy kisiel zgęstnieje to wlać do salaterek i przestudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz