Gdzieś wyczytałam, że o ile to możliwe należy spożywać buraka na surowo, wtedy ma najwięcej witamin, tak więc postanowiłam wrzucić go do soku i był to strzał w 10! Po pierwszy ma delikatny smak i nie dominuje nad resztą, a po drugie nadaje sokowi świetny kolor! Moja córka wypiła na raz 2 szklanki i była zachwycona (co było widać, bo kolorowej buzi). Polecam wszystkim, a szczególnie załamanym mamom, które chcą przemycić jakieś warzywa swoim dzieciom i już straciły nadzieję!
Dla kogo:
- dla kobiet w ciąży
- dla anemików
- dla mam, chcących przemycić dzieciom buraka
- banan
- jabłko
- burak (surowy)
- 500ml soku owocowego (najlepiej tłoczonego bez cukru) - u mnie jabłkowy
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Buraka i banana obrać i pokroić na kawałki. Zmiksować w blenderze na gładki mus. Dolać sok i zmiksować na gładko.
Wykonanie w Thermomixie:
Jabłko obrać, usunąć gniazdo nasienne i pokroić na ćwiartki. Buraka i banana obrać i pokroić na kawałki.Włożyć do naczynia miksującego, wlać sok i zmiksować 3 min. obr. 9.
Inspirację znalazłam na www.przepisownia.pl
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz