Jak to mówią to co składa się z najprostszych składników jest najlepsze. Pewnie nie tylko mnie szyszki kojarzą się z dzieciństwem. Pamiętam, że pojawiały się czasem na stole. Ostatnio naszło mnie na stare przepisy i odświeżam stare hity. A Wam jakie smakołyki kojarzą się z dzieciństwem?
Dla kogo:
- dla wszystkich urodzonych w latach 80-tych
- dla lubiących szybkie przekąski
- dla kochających krówki
- 150g ryżu preparowanego
- 200g masła
- łyżka kakao (opcjonalnie)
- 300g krówek
Rozpuścić krówki wraz z masłem w rondelku (uwaga by się nie przypaliły). Dodać kakao. Wymieszać. Dodać ryż i porządnie wymieszać. Tak, by cały ryż dokładnie pokrył się słodką masą. Chwilę odstaw, by lekko przestygły, ale jeszcze ciepłe tocz w kule. Jeśli nie będą chciały się kleić polecam lekko zwilżyć dłonie. Odstawić na papier do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok. 20 wielkich kulek lub 40 małych.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć krówki i zmiksować 8s. obr. 8. Dodać masło i kakao i podgrzać 7 minut, 90 stopni, obr. 1. Następnie wsypać ryż preparowany i mieszać z pomocą kopystki 50s. obroty wsteczne 4. Przełożyć do miski i z jeszcze ciepłej masy formować kuleczki dowolnej wielkości. Odstawić na papier do pieczenia i włożyć do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Z przepisu otrzymamy ok. 20 wielkich kulek lub 40 małych.
Smak dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie zrobiłam, na ciepło są wyśmienite , czekam jutra jak ostygną, (rada dotycząca zrobienia okrągłej kuleczki....ręce muszą być suche i czyste wtedy ryż się nie klei i wychodzą idealne kuleczki )
OdpowiedzUsuń38 year old Research Nurse Dorian Caraher, hailing from Port Hawkesbury enjoys watching movies like Funny Bones and Skimboarding. Took a trip to Tyre and drives a 911. Wiecej informacji tutaj
OdpowiedzUsuń