Mleko w proszku - zawsze mam z nim problem. Używam go rzadko, ale zawsze gdy je mam to zużywam część do wypieków, a druga część zostaje. Odkładam na półkę, patrzę za miesiąc, a tu jest przeterminowana. Tym razem postanowiłam, że muszę go do czegoś wykorzystać. Udało się! W ten sposób powstały chyba najszybsze pralinki jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam wszystkim, którzy szukają jakiś szybkich w przygotowaniu słodkości (i to jeszcze bez pieczenia).
Dla kogo:
- dla łasuchów
- dla szukających pomysłu na BARDZO szybkie czekoladki
- dla mających w szafce mleko w proszku
Składniki:
- 150g mleka w proszku
- 150g miękkiego masła
- 1/3 szklanki cukru pudru
- pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
- kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji (ok. 40g) + duża łyżka masła
Włożyć wszystkie składniki do miski (poza czekoladą) i zmiksować na gładką masę. Toczyć kulki. Ułożyć na talerzu i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wraz z masłem). Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej przeczytacie tutaj. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego (poza czekoladą) i zmiksować na gładką masę 20s. obr. 7. Toczyć kulki. Ułożyć na talerzu i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wraz z masłem). Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej przeczytacie tutaj. Włożyć do lodówki do schłodzenia.
Z przepisu otrzymamy ok. 20 czekoladek.
U mnie też mleko w proszku często leżakuje... ;)
OdpowiedzUsuńPralinki to znakomity pomysł :)
Mam to samo z mlekiem w proszku:-) fajne pralinki
OdpowiedzUsuńDzięki! Zapraszam do wypróbowania!
Usuńwyglądają naprawdę bardzo dobrze.... Tyle, że ja jakoś do mleka w proszku nie mogę się przekonać. Sama nie wiem...
OdpowiedzUsuńTeż nie jestem jego wielką fanką, ale jak już mam to szukam sposobu jak je wykorzystać.
UsuńMy z mleka w proszku robimy pyszną czekoladę .Ale te pralinki wyglądają na smaczne .
OdpowiedzUsuńCzekolada? Brzmi super! Nie jadłam nigdy takiej.
UsuńCzy można użyć Mleka modyfikowanego?
OdpowiedzUsuńZachwycające jest, jak proste i elastyczne może być tworzenie domowych słodyczy! Te pralinki to świetny sposób na wykorzystanie mleka w proszku, które często pozostaje niezauważone na półkach w kuchni.
OdpowiedzUsuńAby dodać odrobinę różnorodności, można rozważyć dodanie do masy pralinkowej drobno posiekanych orzechów lub suszonych owoców.