Strony

Strony

2017-03-20

Pralinki z mleka w proszku (4 składnikowe)


Mleko w proszku - zawsze mam z nim problem. Używam go rzadko, ale zawsze gdy je mam to zużywam część do wypieków, a druga część zostaje. Odkładam na półkę, patrzę za miesiąc, a tu jest przeterminowana. Tym razem postanowiłam, że muszę go do czegoś wykorzystać. Udało się! W ten sposób powstały chyba najszybsze pralinki jakie kiedykolwiek robiłam. Polecam wszystkim, którzy szukają jakiś szybkich w przygotowaniu słodkości (i to jeszcze bez pieczenia).
 
Dla kogo:
  • dla łasuchów
  • dla szukających pomysłu na BARDZO szybkie czekoladki
  • dla mających w szafce mleko w proszku

 Składniki:
  • 150g mleka w proszku
  • 150g miękkiego masła
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • pół łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • kilka kostek gorzkiej czekolady do dekoracji (ok. 40g) + duża łyżka masła
Wykonanie tradycyjne:
Włożyć wszystkie składniki do miski (poza czekoladą) i zmiksować na gładką masę. Toczyć kulki. Ułożyć na talerzu i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wraz z masłem).  Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej przeczytacie tutaj. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Wykonanie w Thermomixie:
Włożyć wszystkie składniki do naczynia miksującego (poza czekoladą) i zmiksować na gładką masę 20s. obr. 7. Toczyć kulki. Ułożyć na talerzu i udekorować roztopioną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą (wraz z masłem).  Jak roztopić czekoladę w kąpieli wodnej przeczytacie tutaj. Włożyć do lodówki do schłodzenia.

Z przepisu otrzymamy ok. 20 czekoladek. 



9 komentarzy:

  1. U mnie też mleko w proszku często leżakuje... ;)
    Pralinki to znakomity pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mam to samo z mlekiem w proszku:-) fajne pralinki

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają naprawdę bardzo dobrze.... Tyle, że ja jakoś do mleka w proszku nie mogę się przekonać. Sama nie wiem...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też nie jestem jego wielką fanką, ale jak już mam to szukam sposobu jak je wykorzystać.

      Usuń
  4. My z mleka w proszku robimy pyszną czekoladę .Ale te pralinki wyglądają na smaczne .

    OdpowiedzUsuń
  5. Czy można użyć Mleka modyfikowanego?

    OdpowiedzUsuń
  6. Zachwycające jest, jak proste i elastyczne może być tworzenie domowych słodyczy! Te pralinki to świetny sposób na wykorzystanie mleka w proszku, które często pozostaje niezauważone na półkach w kuchni.

    Aby dodać odrobinę różnorodności, można rozważyć dodanie do masy pralinkowej drobno posiekanych orzechów lub suszonych owoców.

    OdpowiedzUsuń