Nasza rodzina kocha szarlotki! Przerobiliśmy je już w wielu konfiguracjach: szarlotka tradycyjna, szarlotka francuska, szarlotka z pigwą, szarlotka sypana, szarlotka tatrzańska, szarlotka z płatkami kukurydzianymi, a nawet szarlotka warstwowa. Cały czas szukam inspiracji i tak trafiłam na tę. Spodobało mi się dodanie serka waniliowego i jabłek w połówkach. Ciasto jest bardzo delikatne - niemal rozpływa się w ustach, warstwa jabłek w całości też jest świetna. Z czystym sercem polecam! Mój mąż, gdy ją zobaczył to zapytał: co to jest? Odpowiedziałam: Szarlotka "Królewskie góry". Mąż na to: mnie to raczej wygląda na biusty...Hmmm :). No cóż :). Jak to mówią: głodnemu chleb na myśli.
Dla kogo:
- dla szarlotkomaniaków
- dla lubiących ciasta z owocami
- dla kochających wilgotne ciasta
- 180g serka waniliowego
- 200g masła (kostka)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżka cukru pudru
- żółtko
- 350g mąki pszennej
- ok. 8 jabłek szara reneta
- cynamon do oprószenia jabłek
- 150g cukru pudru
- 2 łyżki śmietany 18%
- łyżka cukru waniliowego
Ciasto:
W dużej misce mieszamy: mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i cukier. Zagniatamy. Dodajemy serek i żółtko i ponownie zagniatamy. Staramy się to zrobić szybko (można to zrobić dobrym mikserem, żeby jak najkrócej ogrzewać ciasto dłońmi). Ciasto dzielimy na 2 części. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy środek (gniazdo nasienne). Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można urywać po kawałku i wypełniać blaszkę. Na warstwę ciasta wykładamy połówki jabłek "brzuszkami" do góry. Oprószamy je cynamonem i na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Polecam wałkować ciasto przez folię spożywczą, gdyż jest bardzo delikatne. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Polewa:
Składniki na polewę mieszamy ze sobą, do połączenia składników. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy ok. 10 minut i jeszcze ciepłe ciasto polewamy.
Wykonanie w Thermomixie:
Ciasto:
Do naczynia miksującego wkładamy: mąkę z proszkiem do pieczenia, masło i cukier. Miksujemy 30s. obr.4. Dodajemy serek i żółtko i znów miksujemy 30s. obr. 4. Ciasto dzielimy na 2 części. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy na godzinę do lodówki. Jabłka myjemy i obieramy. Kroimy na pół i wydrążamy środek (gniazdo nasienne). Schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki i jedną część wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Można urywać po kawałku i wypełniać blaszkę. Na warstwę ciasta wykładamy połówki jabłek "brzuszkami" do góry. Oprószamy je cynamonem i na jabłka wykładamy drugą część ciasta. Polecam wałkować ciasto przez folię spożywczą, gdyż jest bardzo delikatne. Ciasto pieczemy przez ok. 50 minut w temp. 180 stopni.
Polewa:
Składniki na polewę mieszamy ze sobą, do połączenia składników. Po wyjęciu ciasta z piekarnika czekamy ok. 10 minut i jeszcze ciepłe ciasto polewamy.
Przepis znalazłam na www.przepisownia.pl i lekko zmieniłam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz