Strony

Strony

2017-04-05

Bułki paryskie czyli drożdżówki z jabłkami


Przepis miał być w przyszłym tygodniu, ale na prośbę moich fanów na Instagramie przyspieszam i umieszczam go już dziś. Bułeczki bardzo wszystkim smakowały. Podoba mi się ta masa jabłkowa, jabłka ciekawie łączą się ze śmietanką tworząc coś na wzór jakby budyniu, delikatnego kremu. Polecam nie tylko do śniadaniówki, ale także na piknik!

Dla kogo:
  • dla szukających przepisu na "coś do śniadaniówki"
  • dla jabłkożerców
  • dla lubiących drożdżowe wypieki
Składniki na ciasto:
  • 400g mąki pszennej
  • 150ml mleka
  • 30g świeżych drożdży
  • pół szklanki cukru (ok. 100g)
  • jajko
  • 50g rozpuszczonego masła
  • szczypta soli
Składniki na masę jabłkową:
  • 4 duże jabłka (najlepiej szara reneta) 
  • 100ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • jajko
  • łyżka masła
  • 2 łyżki wody
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta cynamonu 
Składniki na wykończenie:
  • żółtko z 3 łyżkami mleka do posmarowania
  • lukier do polania, cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Wykonanie ciasta:
Drożdże rozkruszyć do ciepłego mleka (nie gorącego), dodać łyżeczkę cukru i mąki, wymieszać i zostawić do podrośnięcia. Mąkę przesiać do miski, dodać podrośnięty zaczyn, cukier, jajko, szczyptę soli. Wyrobić, aż ciasto będzie gładkie. Dodawać powoli stopione masło i ponownie wyrobić. ciasto stanie się śliskie i błyszczące. Pozostawić w misce (przykryć ściereczką), aż do momentu, aż podwoi swoją objętość.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje (ogień nie może być zbyt duży, bo masa się przypali).

Formowanie bułeczek:
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Prostokąt podzielić na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę). 
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.

Wykonanie  w Thermomixie: 
Wykonanie ciasta:
Drożdże, cukier i mleko dać do naczynia miksującego na 2 min. 37 stopni, obr. 2,5. Dodać resztę składników i wyrabiać 3 min. - interwał. Przełożyć do miski i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Wykonanie masy jabłkowej:
Jabłka umyć, obrać i pokroić w kostkę. W rondelku rozpuścić masło i dodać do niego pokrojone jabłka, do których dodać wodę z cukrem. Podgrzewać ok 5 minut, następnie dodać śmietanę wymieszaną z jajkiem i mąką. Podgrzewać jeszcze kilka minut, aż masa zgęstnieje (ogień nie może być zbyt duży, bo masa się przypali).

Formowanie bułeczek:
Ciasto wyjąć na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkować na prostokąt o grubości ok. 0,5cm. Prostokąt podzielić na 12 części (całość na 4 paski, a każdy z tych pasków na 3 części). Na każdym prostokącie (ok. 3 cm od krótszego boku) ułożyć masę jabłkową (ok. 1-1,5 łyżki masy). Drugą stronę ciasta pokroić na cienkie paski. Nadzienie przykryć (choćby częściowo) niepokrojoną częścią ciasta, a następnie ułożyć na nim paski z ciasta (jeśli są na tyle długie to można spróbować zawinąć je pod bułeczkę). 
Gotowe bułeczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć je ściereczką i odłożyć do lekkiego podrośnięcia na ok. 15-30 minut. Posmarować drożdżówki żółtkiem rozbełtanym z 2-3 łyżkami mleka. Piec ok. 12-15minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu można polać lukrem, ale nie jest to konieczne.



Przepis znalazłam na grupie fanów Thermomixa. 

1 komentarz:

  1. Bułeczki są po prostu Obłędne🥰. Smakują nie tylko z jabłkami. Dla mnie najważniejsze jest też to, że na drugi dzień są również smakowite. Dziękuję za ten przepis.

    OdpowiedzUsuń