Oto kolejny mini poradnik kulinarny w moim wykonaniu. Widziałam kilka razy w programach telewizyjnych i książkach kucharskich jak obiera się orzechy laskowe, ale nigdy tego nie robiłam. W końcu potrzebowałam orzechów laskowych blanszowanych i nadszedł czas próby :). Jeśli chcecie dowiedzieć się jak blanszuje się migdały to zapraszam tutaj.
Blanszowania orzechów laskowych możemy dokonać na dwa sposoby:1. w piekarniku
Wysyp orzechy na blachę do pieczenia. Włóż na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej mieszaj do czasu do czasu. Wyciągnij, lekko przestudź, żeby się nie poparzyć.
Gdy trochę przestygnę wkładaj partiami do bawełnianej ściereczki i pocieraj orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć.
2. na patelni
Na suchą patelnię wysypujemy orzechy i podgrzewamy je na malutkim ogniu, aż zaczną się rumienić. Gdy poczujemy mocny zapach orzechowy zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby ie były wrzące. Gdy trochę przestygnę wkładamy partiami do bawełnianej ściereczki i pocieramy orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć.
Kilogramowa paczka orzechów laskowych kosztuje ok. 40-50zł, natomiast za kilogram orzechów lasowych blanszowanych musimy zapłacić ok. 60zł. Także myślę, że blanszować w domu się mimo wszystko opłaca.
Blanszowania orzechów laskowych możemy dokonać na dwa sposoby:1. w piekarniku
Wysyp orzechy na blachę do pieczenia. Włóż na ok. 10 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Najlepiej mieszaj do czasu do czasu. Wyciągnij, lekko przestudź, żeby się nie poparzyć.
Gdy trochę przestygnę wkładaj partiami do bawełnianej ściereczki i pocieraj orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć.
2. na patelni
Na suchą patelnię wysypujemy orzechy i podgrzewamy je na malutkim ogniu, aż zaczną się rumienić. Gdy poczujemy mocny zapach orzechowy zdejmujemy patelnię z ognia i odstawiamy na chwilę, żeby ie były wrzące. Gdy trochę przestygnę wkładamy partiami do bawełnianej ściereczki i pocieramy orzechy. Brązowa skorupka sama powinna zejść. Jeśli nadaj tkwi na orzechach tzn., że nie uprażyły się dostatecznie dobrze. Wtedy czynność prażenie można powtórzyć.
Kilogramowa paczka orzechów laskowych kosztuje ok. 40-50zł, natomiast za kilogram orzechów lasowych blanszowanych musimy zapłacić ok. 60zł. Także myślę, że blanszować w domu się mimo wszystko opłaca.
Są pyszne takie z blachy
OdpowiedzUsuń