Zawsze w maju niezmiennie poluje na rabarbar! Ciacho z rabarbarem musi być. Robiłam już wiele różnych - począwszy od tart, przez drożdżowe, aż po ucierane. Wszystkie wychodzą świetnie! Lubię rabarbar za jego kwaśny, orzeźwiający smak. Dziś prezentuję ciasto z rabarbarem na oleju, ale z dodatkiem dżemu truskawkowego dzięki któremu jest bardziej wilgotne. Idealne zarówno do kawki, jak i do grilla :).
Dla kogo:
- dla kochających rabarbar
- dla lubiących kwaśne klimaty
- dla szukających szybkiego przepisu na wiosenne ciacho
Składniki:
- 8 jajek
- 1 szklanka cukru (ok. 220g)
- łyżka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
- 3 szklanki mąki (ok. 450g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju (270g)
- słoik dżemu truskawkowego ok. 200-250g
- rabarbar (ok. 5-6 gałązek)
Rabarbar umyć i pokroić na małe talarki. Jajka ubić z cukrem do białości (wraz z cukrem waniliowym lub ekstraktem waniliowym). Mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej powoli dodawać mąkę - partiami, dalej miksując. Dolać olej. Zmiksować do połączenia składników. Masę wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i posypać rabarbarem. Piec ok. 45 minut w temp. 180stopni (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Rabarbar umyć i pokroić na małe talarki. Założyć motylek. Jajka wbić do naczynia miksującego, dodać cukry (biały i waniliowy). Ubijać 2 min. obr. 4. Mąkę przesiać do miski i wymieszać ją z proszkiem do pieczenia. Do masy jajecznej powoli dodawać mąkę - partiami, dalej miksując. Dolać olej nie przerywając miksowania - 2 min. obr. 2. Masę wlać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować dżemem i posypać rabarbarem. Piec ok. 45 minut w temp. 180stopni (do suchego patyczka). Po ostygnięciu posypać delikatnie cukrem pudrem.
Boskie!
OdpowiedzUsuńJa w tym roku coś się z rabarbarem spóźniłam...
uwielbiam wypieki z rabarbarem:)
OdpowiedzUsuńA jaki rozmiar blaszki ?;)
OdpowiedzUsuńZwykła prostokątna o wymiarach ok. 25x35 cm :)
UsuńA jak posmarować dżemem ciasto które jest lejace się?
OdpowiedzUsuńNalac ciasto do blaszki, posmarowac lyzeczka, czy lopatka i rozlozyc rabarbar. Powinno sie udac. Powodzenia!
Usuń