Nie lubię marnować jedzenia więc, gdy po przygotowaniu Tarty kokosowej a la Bounty pozostało mi mleczko kokosowe postanowiłam, że muszę z nim coś zrobić. Padło na prosty deser z chia.
Dla kogo:
- dla fanów zdrowego trybu życia
- dla tych, którzy zrobili tartę a la Bounty i nie mają co zrobić z resztą mleczka kokosowego
- dla kochających kokos
Składniki:
- 250ml mleka kokosowego
- 3 łyżki nasion chia
- 2 kiwi
Nasiona chia zalewamy mlekiem kokosowym i wkładamy do lodówki, na co najmniej kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Międzyczasie dobrze jest zamieszać nasiona 1-2 razy. Wtedy ładnie napęcznieją. Kiwi dokładnie umyć i obrać. Pokroić w kosteczkę. Gotowy pudding nałożyć do szklanek i z wierzchu udekorować kiwi.
Wg mnie deser jest smaczny bez cukru, ale jeśli lubicie można dosłodzić sobie mleko kokosowe.
Robiłam kilka tygodni temu też na mleku kokosowym, jest pyszny.
OdpowiedzUsuńTak! Choć ja i tak, chyba najbardziej lubię na migdałowym.
Usuń