Strony

Strony

2017-05-18

Smoothie ze szpinakiem, ananasem i bananem (bez glutenu, laktozy, cukru)

 Miałam paczuszkę szpinaku i nie zawahałam się jej użyć :). Cieszę się, bo na rynku pojawia się powoli świeży szpinak, ale mrożony też jest niezły. Lubię zdrowe smoothies, bo można w nich przemycić warzywa. Moja córka bardzo chętnie takie mixy wcina nazywając je "koptajlami"  - w sumie są to koptajle, bo dają niezłego kopa witaminowego :D.

Dla kogo:
  • dla chcących przemycić szpinak w przyswajalnej postaci
  • dla kochających zielone koktajle
  • dla fanów zdrowego odżywiania


Składniki:
  • 1 ananas
  • 150-200g szpinaku (może być mrożony)
  • 2 banany
  • szklanka wody
Wykonanie tradycyjne:
Ananasa i banany obrać pokroić je na kawałki. Składniki (poza wodą) włożyć do blendera. Jeśli korzystacie ze szpinaku w liściach można wyciąć twardsze łodyżki. Zblendować całość na masę, dolać wodę (wg uznania) i ponownie zblendować! 

Wykonanie w Thermomixie:
Owoce obrać i wrzucić do naczynia miksującego. Dodać szpinak. Zmiksować 10s/obrót 8. Dolać wodę i pomieszać 15s/ obrót 10. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz