Strony

Strony

2017-05-08

Szybka babka czekoladowa z kawą i nutą pomarańczy



Jeśli kochacie babki i nie lubicie spędzać dużo czasu w kuchni to ten przepis jest dla Was. Babka jest szybka w przygotowaniu i nie jest duża. Jeśli macie dużą rodzinę lub czekacie na najazd gości to lepiej upieczcie ją z podwójnej porcji. Zniknie szybko!

Dla kogo:
  • dla fanów babek
  • dla czekoladożerców
  • dla kawoszy

 Składniki na babkę:
  • 45g jogurtu naturalnego
  • 45g miękkiego masła
  • 45g kakao
  • pół łyżki kawy rozpuszczalnej
  • skórka z pomarańczy
  • kopiata łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu z wanilii
  • 125g cukru
  • jajko
  • białko
  • 125g mąki
  • szczypta soli
  • kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na polewę:
  • 80g cukru pudru
  • 25ml likieru kawowego
Wykonanie babki:
Jogurt wymieszać z kawą rozpuszczalną, szczyptą soli, cukrem waniliowym i łyżką wody, tworząc jogurt kawowy. Pomarańczę umyć i zetrzeć z niej całą skórkę. Masło ubić z cukrem na gładką, puszystą masę. Dodać do niej startą skórkę pomarańczy. Dodać jajko i białko. Ubić ponownie. Mąkę przesiać wraz z kakao i proszkiem do pieczenia do masy maślanej i wymieszać. Dodać jogurt kawowy i delikatnie wmieszać go do ciasta. Piec ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Najlepiej w małej keksówce o długości ok. 20cm.

Wykonanie polewy:
Gdy ciasto ostygnie zrobić polewę. Połączyć cukier puder z likierem kawowym i wymieszać, by nie było żadnych grudek. Jeśli polewa byłaby zbyt wodnista dodać cukru. Polać babkę. 



Przepis jest lekko zmienionym przepisem z książki "Kawa w filiżance, ciastach i deserach". 

2 komentarze: