Tarta z rabarbarem i masą budyniową


Ostatnio obchodziliśmy roczek mojego synka także nie mogło obyć się bez ciast na imprezie. Przygotowałam z tej okazji tartę z rabarbarem i masą budyniową, która stała się hitem imprezy. Wszyscy się zajadali. Polecam bardzo! Tych, którzy szukają innych przepisów z rabarbarem odsyłam tu. Niestety mam tylko jedno zdjęcie, bo więcej nie zdążyłam zrobić!

Dla kogo:
  • dla kochających rabarbar
  • dla fanów masy budyniowej
  • dla tartomaniaków

Składniki na ciasto:
  • 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków)
  • 200g masła (zimnego), pokrojonego na kawałki
  • 370g mąki pszennej
  • jajko
  • szczypta soli
  • łyżeczka cukru waniliowego lub ekstraktu waniliowego
Składniki na masę budyniową:
  • 500 ml mleka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki cukru
  • żółtko
  • 125 g miękkiego masła
Składniki na rabarbar:
  • 400 g rabarbaru
  • 150 g cukru
  • 200 ml wody
Wykonanie ciasta w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.

Wykonanie ciasta - tradycyjne:
Wszystkie składniki wrzucić do miski i ugniatać ręcznie, aż ciasto stanie się gładkie i jednolite (można pomóc sobie na początku nożem). Polecam także użyć do tego miksera - czym ciasto będzie miała mniejszą styczność z ciepłymi rękami tym jego konsystencja będzie lepsza i ciasteczka będą bardziej kruche.
Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę. Blachę do tarty wysmarować masłem. Po tym czasie ciasto rozwałkować pomiędzy arkuszami pergaminu lub folii (by nie kleiło się do wałka) na grubość ok 0,5cm i wykleić blaszkę do tarty. Ja zrobiłam jeszcze małe dekoracyjny brzeg wycinając kwiatuszki formą do ciasteczek. Piec ok. 12-15 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie masy:
Do rondelka wlewamy większość mleka (pozostawimy pół szklanki), dodajemy do niego cukier i gotujemy. Do reszty mleka dodajemy budyń i mąkę ziemniaczaną - dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Gdy mleko zacznie się gotować dodajemy do niego zawartość szklanki (budyń w proszku z mąką i połową szklanki mleka). Mieszamy szybko tak by nie było grudek. Chwilę gotujemy i odstawiamy na bok do wystudzenia. Masło miksujemy w misce wraz z żółtkiem (skorupkę jajka należy wcześniej sparzyć wrzątkiem), aż masa stanie się puszysta. Dodajemy po łyżce chłodny budyń i miksujemy dalej.
 
Wykonanie rabarbaru:
Rabarbar kroimy na kawałki o szerokości foremki - dopasowujemy do formy. Grubsze można przeciąć na pół. Wodę wlewamy na dużą patelnię i dodajemy do niej cukier. Doprowadzamy do wrzenia i wkładamy rabarbar. Gotujemy go przez około 7-10 minut, obracając go w międzyczasie. Gdy rabarbar będzie miękki to odsączamy go i studzimy. Rabarbarową wodę, która zostanie z gotowania można zlać z patelni i rozcieńczyć wodą. Otrzymamy w ten sposób napój rabarbarowy.

Wykonanie ciasta:
Na wychłodzony spód do tarty wykładamy krem budyniowy, a na nim odsączony i zimny rabarbar. Ciasto chłodzimy w lodówce. Proporcje są podane na tartę o średnicy 28cm i 3 tartaletki.  

5 komentarzy:

  1. Kocham takie przepisy. Wygląda niesamowicie:)
    https://jaglusia.com/2017/05/28/kalafiorowe-curry-z-szpinakiem/

    OdpowiedzUsuń
  2. w moich kregach rzadko takie ciasta robią, kiedy ja za takimi przepadam :) cuda

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Tak sobie myślę, że skoro w Twoich kręgach rzadko się takie robi to może Ty zaczniesz takie piec :) i wtedy w Twoich kręgach zacznie się takie jeść :). Pozdrawiam!

      Usuń
  3. Polecam poczytać, jak powinna wyglądać w takich wypadkach organizacja - http://event-live.pl/
    Żadne cudowne metody, tylko proste kroki i wszystko powinno być ogarnięte. Szukajcie sposobów na to, żeby sobie poradzić.

    OdpowiedzUsuń

INSTAGRAM