Strony

Strony

2017-06-02

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą (bez glutenu, laktozy)


Jeśli potrzebujecie czegoś słodkiego, co nie będzie bardzo słodkie, a do tego będzie bezglutenowe i bezlaktozowe to ten przepis jest dla Was! Ja upiekłam te babeczki w formie mini muffinek, bo chciałam przetestować swoją nową zdobycz. Jeśli będziecie piekli w standardowej muffinkowej formie to na pewno trzeba będzie wydłużyć czas pieczenia.

Dla kogo:
  • dla bezglutenowców
  • dla kochających masło orzechowe
  • dla lubiących zdrowe słodkości
Składniki:
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • banan
  • jajko
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 8 łyżek masła orzechowego
  • 2 łyżki miodu
  • pół szklanki kropelek czekoladowych lub czekolady pokrojonej na małe kosteczki (mlecznych lub gorzkich)
Wykonanie tradycyjne:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do misy blendera. Miksować ok. 20-30 sekund, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe kropelki. Nałożyć masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości otworu. Można z góry posypać jeszcze odrobiną czekoladowych kropelek. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni w formie mini babeczek. W standardowej formie na muffinki piekłabym ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem, czy nie są surowe)!
Z przepisu otrzymałam 20 sztuk mini babeczek. 

Wykonanie w Thermomixie:
Wszystkie składniki (poza czekoladą) włożyć do naczynia miksującego. Miksować 20s obr. 9, aż składniki się porządnie połączą. Do masy wmieszać czekoladowe kropelki. Nałożyć masę do foremek na babeczki do 3/4 wysokości otworu. Można z góry posypać jeszcze odrobiną czekoladowych kropelek. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180 stopni w formie mini babeczek. W standardowej formie na muffinki piekłabym ok. 20 minut (sprawdzać patyczkiem, czy nie są surowe)!
Z przepisu otrzymałam 20 sztuk mini babeczek. 



Przepis znalazłam na stronie www.averiecooks.com i minimalnie go zmieniłam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz