Ci, którzy obserwują mnie na Instagramie (www.instagram.com/maniawypiekania) wiedzą, co przydarzyło się z biszkoptem z truskawkami. Zdjęć mało, bo nie zdążyłam zrobić więcej. Pewne małe rączki zdewastowały doszczętnie całe ciasto. Początek masakry zobaczycie na zdjęciu poniżej. Tak to właśnie robi się zdjęcia wraz z dziećmi :D. Ciężki chleb. Wy też pracujecie w domu wraz z dziećmi, czy dzieci macie w przedszkolu, czy szkole?
Dla kogo:
- dla fanów ciast z galaretką
- dla kochających ciasta z masą budyniową
- dla szukających przepisu na sezonowe ciasto
Składniki na biszkopt:
- 6 jajek
- 7 łyżek mąki tortowej
- szklanka cukru
- łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki na masę:
- kostka masła (200g)
- 2 budynie waniliowe lub śmietankowe z cukrem (lub bez cukru + 4-5łyżek cukru)
- 500ml mleka
Składniki na owocowy wierzch:
- 2 galaretki truskawkowe
- ok. 1kg truskawek
Do
małej miski przesiej mąkę i proszek. Wymieszaj. W dużej misce ubij
białka na sztywną pianę (tak by dało się ją odwrócić do góry nogami).
Dodawaj stopniowo cukier, aż masa będzie gładka i lśniąca. (możesz
włożyć palce i sprawdzić, czy nie ma wyczuwalnych pod palcami grudek
cukru). Ciągle ubijaj i dodawaj po jednym żółtku. Gdy masa będzie
puszysta i będą widoczne "pęcherze" przestań ubijać. Delikatnie mieszaj
masę drewnianą łyżką dodając po trochę mąki z proszkiem. Mieszaj bardzo
wolno, aż wszystko się połączy nie wyciągając łyżki podczas mieszania -
najlepiej mieszać w jedną stronę!
Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni.
Gotową masę przełóż na prostokątną blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piecz ok. 35 minut w temp. 160 stopni.
Wykonanie masy:
Przygotuj
500ml mleka. Odlej 3/4 szklanki. Resztę zagotuj. Do szklanki wsyp 2
budynie i dobrze wymieszaj. Jeśli masz budynie bez cukru to dodaj cukier
do szklanki. Gdy mleko się zagotuje wlej zawartość szklanki i bardzo
energicznie mieszaj, by zminimalizować pojawienie się grudek. Budyń
będzie bardzo gęsty. Odłóż go do całkowitego ostudzenia.
Zmiksuj
masło na gładką masę. Dodawaj po trochę wystudzony budyń. Jeśli podczas
gotowania budyniu powstały grudki to przetrzyj masę przez sito lub
rozetrzyj grudki za pomocą drewnianej łyżki lub kuli.
Wykonanie owocowego wierzchu ciasta:
Zagotuj
ok. 850ml wody (zmniejszyłam ilość wody, by galaretka lepiej się
ścięła). Dodaj galaretki i mieszaj, aż proszek całkowicie się rozpuści.
Odstaw galaretki do wystudzenia. Gdy ostygną, by przyspieszyć można je
włożyć do lodówki, by szybciej się ścięły.
Biszkopt (zimny) posmaruj masą. Na masie rozłóż truskawki i zalej je tężejącą galaretką.
Gotowe ciasto przechowywać w lodówce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz