Jeśli nie macie pomysłu co by tu zjeść to jest to idealna propozycja dla Was (szczególnie jeśli Wasze banany robią się mocno brązowe)! Do wykonania tych placuszków potrzebujecie jedynie jajek i bananów. Niektórzy spierają się co do brązowych bananów twierdząc, że są one zepsute. Ja oczywiście nie mówię o bananach zbrązowiałych, podgniłych lub zeschniętych. Mówię o bananach z brązowawą skórką - są one jak najbardziej zdatne do spożycia, a nawet zdrowsze, bo łatwiej się trawią niż te mniej dojrzałe. Co tego są słodsze.
Dla kogo:
- dla bananożerców
- dla placuszkomaniaków
- dla lubiących zdrowe przepisy
- 1 banan
- 2 jajka
Wykonanie:
Banan rozgniatamy widelcem i łączymy z jajkiem. Mieszamy, aż masa będzie jednolita (można oczywiście zrobić to blenderem). Masa jest delikatna więc polecam wylewać na gorącą patelnię małe placuszki, gdyż duże trudniej będzie przewrócić bez ich rozszarpania. Smażyć możecie na odrobinie oleju lub suchej patelni (jeśli macie patelnię beztłuszczową).
To jest przepis dla mnie! :) Zrobie jutro, bo akurat mam banany. :)
OdpowiedzUsuń