Gdy znalazłam ten przepis w książce Sophie Dahl "Na każdą porę" to pomyślałam: dlaczego nie ma przy nim zdjęcia? Teraz już wiem. Po prostu ten przepis nie wygląda w żaden sposób smakowicie. Mam podejrzenia, że Sophie też nie udało się zrobić temu puddingowi ładnego zdjęcia. Teraz jak na niego patrzę, to trochę przypomina mi kawałki mięsa ułożone na ryżu, ale musicie mi uwierzyć, że jest BARDZO dobry! Zjadłam całą michę i dzieci też! Dla przeciwwagi proponuję Wam pudding ryżowy z karmelizowanymi jabłkami, który za o wygląda ładnie.
Dla kogo:
- dla kochających puddingi
- dla chcących wykorzystać rabarbar
- dla lubiących zdrowe przepisy
- litr mleka
- 150g ryżu białego (3.4 szklanki - najlepiej basmati, ale może być też inny)
- kawałek laski cynamonu
- łyżeczka ekstraktu cytrynowego lub pomarańczowego
- 2-4 łyżek syropu z agawy (w zależności od preferencji)
- 350g rabarbaru
- pół szklanki wody
- gwiazdka anyżu
- 2 łyżki syropu z agawy
Do garnka wlej mleko i wsyp do niego ryż. Dodaj cynamon. Doprowadź do wrzenia. Zmniejsz płomień i gotuj na małym ogniu przez ok pół godziny, mieszając co jakiś czas, by się nie przypalił. Po tym czasie dodaj syrop z agawy i ekstrakt i gotuj jeszcze ok. 10 minut. W razie, gdyby mleko mocno wyparowało i pudding robił się suchy dolej mleka.
Wykonanie musu:
Rabarbar pokrój na kawałki (najlepiej plastry o grubości ok. 2-3 cm) i włóż do rondelka. Dodaj do niego wodę, gwiazdkę anyżu i zagotuj. Potem gotuj jeszcze ok. 10 minut na małym ogniu. Dodaj syrop z agawy i wymieszaj. Nałóż pudding do miseczek i dodaj do niej mus rabarbarowy.
Z przepisu otrzymamy 3-4 porcje.
Przepis pochodzi z książki Sophie Dahl "Na każdą okazję", ja go lekko uprościłam.
Smakowicie wygląda. Już dobrych kilka lat nie jadłam rabarbaru. To tak8 smak dzieciństwa
OdpowiedzUsuńDlaczego tyle czasu nie jadłaś rabarbaru jeśli mogę zapytać? Ja kupuję co rok - jest to mój stały czerwcowy punkt programu!
UsuńAleż to pysznie wygląda! I ta konsystencja <3
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/