Wspaniały syrop lawendowy, ale nie taki zwyczajny, bo z dodatkiem limonki i miodu! Jest aromatyczny i ciekawy w smaku. Jeśli masz krzaczek lawendy to po prostu musisz go spróbować!
Dla kogo:
- dla fanów lawendy
- dla posiadających krzaczek lawendy w swoim ogródku
- dla kochających eksperymenty kuchenne
Składniki:
- szklanka świeżych kwiatów lawendy (można też użyć suszonych)
- limonka
- 5 łyżek miodu
- szklanka brązowego cukru
- litr wody
W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty lawendy wraz z miodem. Gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem. Dolewamy sok z limonki i gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty (kwiaty lawendy staną się bledsze). Odcedzamy (przez gazę) gorący syrop i przelewamy od razu do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy na chwilę do góry nogami.
Przepis zaczerpnęłam z bloga www.ogrodnatalerzu.blogspot.com ale zwiększyłam proporcje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz