Strony

Strony

2017-07-30

Syrop lawendowy z miodem i limonką


Wspaniały syrop lawendowy, ale nie taki zwyczajny, bo z dodatkiem limonki i miodu! Jest aromatyczny i ciekawy w smaku. Jeśli masz krzaczek lawendy to po prostu musisz go spróbować!

Dla kogo:
  • dla fanów lawendy
  • dla posiadających krzaczek lawendy w swoim ogródku
  • dla kochających eksperymenty kuchenne

 Składniki:

  • szklanka świeżych kwiatów lawendy (można też użyć suszonych)
  • limonka
  • 5 łyżek miodu
  • szklanka brązowego cukru
  • litr wody
Wykonanie:
W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cukier. Gdy cukier się rozpuści dodajemy kwiaty lawendy wraz z miodem. Gotujemy ok. 10 minut pod przykryciem. Dolewamy sok z limonki i gotujemy jeszcze ok. 3-4 minuty (kwiaty lawendy staną się bledsze). Odcedzamy (przez gazę) gorący syrop i przelewamy od razu do słoiczków. Szczelnie zakręcamy i odwracamy na chwilę do góry nogami. 



Przepis zaczerpnęłam z bloga www.ogrodnatalerzu.blogspot.com ale zwiększyłam proporcje.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz