Tarta bazyliowa z dżemem figowym i kremem mascarpone


Będąc na warsztatach kulinarnych na SeeBloggers otrzymałam skrzyneczkę od Carrefour, w której znalazłam 3 produkty i zadanie, by wykorzystać je wszystkie w jedynym przepisie. Ponieważ moją specjalnością są słodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe? 
Dla kogo:
  • dla lubiących nowe smaki
  • dla fanów kuchennych innowacji
  • dla kochających tarty
Składniki na ciasto:
  • 100g cukru
  • kostka masła (200g)
  • 370g mąki pszennej
  • jajko 
  • 2 łyżki pesto bazyliowego
Składniki na masę:
  • 200ml śmietany kremówki
  • 250g sera mascarpone
  • 1-2 łyżeczki octu winnego
  • pół słoika dżemu figowego
  • utrwalacz do śmietany np.śmietan fix
  • łyżeczka cukru waniliowego
  • listki bazylii do dekoracji
Wykonanie ciasta tradycyjnie: 
Z podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni. 
Wykonanie masy:
Wystudzony spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi listkami bazylii. 
Przechowywać w lodówce. 

Wykonanie ciasta w Thermomixie:
Wszystkie składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni. 




0 komentarze:

INSTAGRAM