Będąc na warsztatach kulinarnych na SeeBloggers otrzymałam skrzyneczkę od Carrefour, w której znalazłam 3 produkty i zadanie, by wykorzystać je wszystkie w jedynym przepisie. Ponieważ moją specjalnością są słodkości, a z kuchnią francuską kojarzą mi się tarty, powstała tarta z figami i kremem mascarpone na bazyliowym spodzie. A Wy do czego wykorzystalibyście: dżem figowy, ocet winny i pesto bazyliowe?
Dla kogo:
- dla lubiących nowe smaki
- dla fanów kuchennych innowacji
- dla kochających tarty
- 100g cukru
- kostka masła (200g)
- 370g mąki pszennej
- jajko
- 2 łyżki pesto bazyliowego
Składniki na masę:
- 200ml śmietany kremówki
- 250g sera mascarpone
- 1-2 łyżeczki octu winnego
- pół słoika dżemu figowego
- utrwalacz do śmietany np.śmietan fix
- łyżeczka cukru waniliowego
- listki bazylii do dekoracji
Wykonanie ciasta tradycyjnie:
Z
podanych składników (poza jajkiem) ugnieść szybko ciasto. Dodać jajko i
ponownie zagnieść. Ciasto zawinąć w folię spożywczą i schować do
lodówki na co najmniej godzinę. Po tym czasie wylepić ciastem blachę do
tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni.
Wykonanie masy:
Wystudzony
spód posmarować dżemem wymieszanym z octem winnym. Do miski włożyć
mascarpone, wlać śmietanę, dodać cukier waniliowy. Zmiksować. Gdy masa
zacznie gęstnieć dodać fix do śmietany. Kremem posmarować tartę (można
wycisnąć krem za pomocą rękawa cukierniczego) i udekorować świeżymi
listkami bazylii.
Przechowywać w lodówce.
Wykonanie ciasta w Thermomixie:
Wszystkie
składniki wrzucić do naczynia miksującego i włączyć na 30s/obrót 5 (w
razie gdyby ciasto nie było jednolite czynność powtórzyć lub
przedłużyć). Wyjąć ciasto z naczynia, uformować z niego kulę i zawinąć w
folię spożywczą. Włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni.
Po tym czasie wylepić ciastem blachę do tarty o średnicy ok. 28-30cm. Piec ok. 18 minut w temp. 180 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz