Lubię szukać nowych przepisów, a muszę Wam powiedzieć, że jaglane rafaello robiłam już trzeci raz i poprzednie dwie próby zakończyły się fiaskiem. Kuleczki były paskudne i musiałam je wyrzucić. Tym razem się udało! Chyba jednak dodatek pasty kokosowej tak podkręcił smak. A może Wy macie wypróbowany przepis na jaglane rafaello, ale bez pasty? Jeśli tak to podzielcie się w komentarzu, chętnie wypróbuję!
Dla kogo:
- dla kochających kokos
- dla uczulonych na gluten
- dla szukających zastosowania dla pasty kokosowej
Składniki:
- 100g kaszy jaglanej
- 3 łyżki pasty kokosowej (manny kokosowej)
- 3 łyżki cukru kokosowego lub cukru białego
- łyżka wiórków kokosowych (+ wiórki do obtoczenia)
- migdały blanszowane (opcjonalnie)
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok. 15 minut w proporcji 1:2,5 ( miara kaszy na dwie miary wody) na małej mocy palników, pod przykryciem i nie mieszamy. Post o tym jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka znajdziecie tutaj. Ugotowaną kaszę odstawiamy na chwilę, by lekko ostygła. Do kaszy dodajemy pastę kokosową, cukier i łyżkę wiórków. Miksujemy (najlepiej blendujemy) na gładką masę. Zwilżonymi rękami formujemy kuleczki (można w każdej z nich umieścić blanszowany migdał), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki do wychłodzenia na kilka godzin.
Wykonanie w Thermomixie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem. Wsypać do naczynia miksującego, zalać 2,5 szklanki wody. Założyć motylek i gotować ok. 12-15 minut w temp. 100 stopni, obroty wsteczne.
Post o tym jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka znajdziecie tutaj. Ugotowaną kaszę zostawiamy na chwilę w naczyniu by lekko ostygła. Do naczynia dodajemy pastę kokosową, cukier i łyżkę wiórków. Miksujemy na gładką masę 30s. obr. 9. Zwilżonymi rękami formujemy kuleczki (można w każdej z nich umieścić blanszowany migdał), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki do wychłodzenia na kilka godzin.
Inspiracją był dla mnie przepis ze strony www.ekogram.pl
są bajeczne :)
OdpowiedzUsuńSą śliczne! Kocham takie zdrowe słodkości :)
OdpowiedzUsuńhttps://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Czym można zastąpić pastę kokosową?
OdpowiedzUsuńWłaśnie chyba niestety nie ma odpowiednika :(. Myślę, że możnaby spróbowac z masłem orzechowy jednak wtedy zyskają zupełnie inny smak.
Usuń