Strony

Strony

2017-09-19

Kuleczki jaglane a la Rafaello (bez glutenu i laktozy)


Lubię szukać nowych przepisów, a muszę Wam powiedzieć, że jaglane rafaello robiłam już trzeci raz i poprzednie dwie próby zakończyły się fiaskiem. Kuleczki były paskudne i musiałam je wyrzucić. Tym razem się udało! Chyba jednak dodatek pasty kokosowej tak podkręcił smak. A może Wy macie wypróbowany przepis na jaglane rafaello, ale bez pasty? Jeśli tak to podzielcie się w komentarzu, chętnie wypróbuję!

Dla kogo:
  • dla kochających kokos
  • dla uczulonych na gluten
  • dla szukających zastosowania dla pasty kokosowej

Składniki:
  • 100g kaszy jaglanej
  • 3 łyżki pasty kokosowej (manny kokosowej)
  • 3 łyżki cukru kokosowego lub cukru białego
  • łyżka wiórków kokosowych (+ wiórki do obtoczenia)
  • migdały blanszowane (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem, a następnie gotujemy ok. 15 minut w proporcji 1:2,5 ( miara kaszy na dwie miary wody) na małej mocy palników, pod przykryciem i nie mieszamy. Post o tym jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka znajdziecie tutaj. Ugotowaną kaszę odstawiamy na chwilę, by lekko ostygła. Do kaszy dodajemy pastę kokosową, cukier i łyżkę wiórków. Miksujemy (najlepiej blendujemy) na gładką masę. Zwilżonymi rękami formujemy kuleczki (można w każdej z nich umieścić blanszowany migdał), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki do wychłodzenia na kilka godzin.

Wykonanie w Thermomixie:
Kaszę jaglaną przelewamy wrzątkiem.  Wsypać do naczynia miksującego, zalać 2,5 szklanki wody. Założyć motylek i gotować ok. 12-15 minut w temp. 100 stopni, obroty wsteczne.
Post o tym jak prawidłowo ugotować kaszę jaglaną by nie była gorzka znajdziecie tutaj. Ugotowaną kaszę zostawiamy na chwilę w naczyniu by lekko ostygła. Do naczynia dodajemy pastę kokosową, cukier i łyżkę wiórków. Miksujemy na gładką masę 30s. obr. 9. Zwilżonymi rękami formujemy kuleczki (można w każdej z nich umieścić blanszowany migdał), a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Gotowe kulki wstawiamy do lodówki do wychłodzenia na kilka godzin. 



Inspiracją był dla mnie przepis ze strony www.ekogram.pl
 

4 komentarze:

  1. Są śliczne! Kocham takie zdrowe słodkości :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Czym można zastąpić pastę kokosową?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Właśnie chyba niestety nie ma odpowiednika :(. Myślę, że możnaby spróbowac z masłem orzechowy jednak wtedy zyskają zupełnie inny smak.

      Usuń