Sezon letni powoli dobiega końca :(! Liczę na to, że jeszcze będzie parę ciepłych dni, żebyście zdążyli ją wypróbować, bo jest super. Ja robiłam ją bez odcedzania, ale jednak trochę przeszkadzają mi te pływające ogórki i następnym rzem będę odcedzała. Bardzo orzeźwiająca!
Dla kogo:
- dla lubiących domowe napoje
- dla mających dość picia samej wody
- dla odważnych :)
Składniki:
- 2-3 ogórki gruntowe
- pół cytryny
- mały kawałek imbiru
- łyżeczka syropu z agawy/ miodu lub innego "słodzidła"
- litr wody
Wykonanie:
Ogórki umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cytrynę sparzyć i pokroić na plasterki (połówkę). Imbir obrać i również zetrzeć. Ogórki, imbir, cytrynę i syrop z agawy nałożyć do karafki lub dzbanka i ugnieść tak, żeby składniki "puściły sok". Odstawić na minimum pół godziny. Następnie zalać wodą, można dodać kostki lodu i podawać. Jeśli nie lubicie pływających "farfocli" to polecam przecedzić. Opierałam się na przepisie z www.jadlonomia.pl ale zmieniłam proporcje.
23 year-old Administrative Officer Dolph Goodoune, hailing from Sault Ste. Marie enjoys watching movies like "Flight of the Red Balloon (Voyage du ballon rouge, Le)" and Cycling. Took a trip to Rock Art of the Mediterranean Basin on the Iberian Peninsula and drives a Diablo. najlepsza strona
OdpowiedzUsuń