Możecie uwierzyć lub nie, ale posłuchajcie co przytrafiło mi się w trakcie robienia zdjęć ciasta. Przygotowałam ciasto, zaczęłam robić zdjęcia, ale usłyszałam, ze synek płacze. Weszłam do domu, uspokoiłam dziecko i zobaczyłam na tarasie merdający ogon! Wybiegłam na taras a moim oczom ukazało się ciasto z wygryzionym środkiem i kot sąsiadów delektujący się ciastem. O nie! To co udało się uratować zobaczycie na zdjęciach!
Ale,
żeby nie było tak smutno, to mam dla Was świetną wiadomość! Razem z
MyGiftDNA mam dla Was zniżkę na zakupy 30% na artykuły kulinarne, która
obowiązywać będzie przez 2 tygodnie (czyli od 28.09-11.10.2017). W
zamówieniu należy wpisać kod: maniawypiekania. Korzystajcie, bo mają
super rzeczy (m.in. personalizowaną paterę, którą widzicie na zdjęciu). Może już pomyślicie o prezentach świątecznych? Wejdzie na www.MyGiftDNA.pl i nie zapomnijcie wpisać kodu rabatowego podczas składania zamówienia!
Dla kogo:
- dla szukających pomysłu co zrobić z dynią
- dla lubiących szukać nowych przepisów
- dla kochających tarty
- 130g masła
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżka cukru
- szczypta soli
- 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
- 430g puree dyniowego (jak zrobić puree dyniowe przeczytasz tutaj)
- 400g mleka skondensowanego słodzonego z puszki
- 2 jajka
- łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki gałki muszkatołowej
- szczypta soli
- szczypta mielonych goździków
- bita śmietana (opcjonalnie)
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło. Dodać do niego cukier, olej i sól. Podgrzewać aż składniki się połączą. Dodać mąkę i wymieszać z resztą składników, aż powstanie zwarta, jednolita masa. Masą wylepić małą foremkę do tarty (ok. 22cm średnicy) i włożyć ją do lodówki do wychłodzenia.
Wykonanie masy dyniowej:
Puree dyniowe zmiksować z resztą składników (poza śmietaną), aż będzie gładkie. Nałożyć je na schłodzoną tartę.
Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce piekarnika. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą śmietaną.
Wykonanie w Thermomixie:
Wykonanie ciasta:
Rozpuścić masło i wlać go do naczynia miksującego. Dodać resztę składników i zmiksować 30s. obr. 5.
Gotowym ciastem wylepić foremkę do tarty o średnicy ok. 22cm i wstawić naczynie do lodówki na minimum 30minut. Wykonanie masy dyniowej:
Puree dyniowe włożyć do naczynia miksującego i dodać resztę
składników (poza bitą śmietaną). Zmiksować 30s.obr.8 (aż będzie gładkie). Nałożyć masę
dyniową na schłodzone ciasto i włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec ok. 50 minut w temp. 170-175 stopni na dolnej półce. Po upieczeniu wyciągnąć na kratkę do wystudzenia. Podawać saute lub z bitą śmietaną.
Opierałam się na przepisie ze strony www.chowhound.com
Artykuł sponsorowany.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz