Strony

Strony

2017-10-08

Domowa granola z fistaszkami


Już kiedyś publikowałam przepis na domową granolę. Tym razem inny przepis. Moja mama mnie nim poczęstowała. Przepis zobaczyła w jakimś programie telewizyjnym - niestety nie wiem jakim. Granola mi posmakowała, jest taka bogata w smaku i ciekawy jest dodatek fistaszków. 

Dla kogo:
  • dla lubiących mieć co dosypać do jogurtu
  • dla bakaliożerców
  • dla mających ochotę sobie coś upiec :D

Składniki suche:
  • 1,5 płatków owsianych
  • 1 szklanka płatków orkiszowych (jeśli nie macie to dajcie 2,5 szklanki owsianych)
  • pół szklanki pestek słonecznika
  • pół szklanki orzechów arachidowych (fistaszków)
  • łyżeczka cynamonu
Składniki płynne:
  • kopiata łyżka oleju kokosowego
  • kopiata łyżka miodu
  • 1/4 szklanki cukru brązowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 4 łyżki wody
Dodatki:
  • pół szklanki wiórków kokosowych
  • pół szklanki suszonej żurawiny
  • pół szklanki rodzynek
Wykonanie:
W misce wymieszać suche składniki. W małej miseczce połączyć składniki mokre (olej kokosowy i miód można lekko rozgrzać, by były bardziej płynne). Składniki suche połączyć z mokrymi. Wyłożyć na brytfankę. Piec 30 minut w temp. 120 stopni, a następnie 20 minut w temp. 150 stopni. Po upieczeniu, zanim granola zastygnie dodać żurawinę, kokos i rodzynki. Pozostawić do wystygnięcia, a potem pokruszyć do słoika.

Z przepisu otrzymamy 2 duże słoiki granoli. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz