Dżem z jasnych winogron z jabłkami

 

Gdy zrobicie sobie sok winogronowy z jasnych winogron to zostaną Wam kuleczki winogronowe to możecie zrobić z nich dżem. Niektórzy robią nawet z pestkami, ale ja proponuję Wam by jednak pozostałość po soku nałożyć na sito i przetrzeć. Otrzymane puree już bez skórek i pestek będzie świetną bazą dla dżemu.

Dla kogo:
  • dla mających winogrona w ogrodzie
  • dla szukających pomysłu na wykorzystanie winogron
  • dla kochających domowe przetwory

Składniki:
  • 300g jabłek
  • 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku)
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 60g cukru/ksylitolu/
  • 1,5 łyżeczki agaru/pektyny
Wykonanie tradycyjne:
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka.  Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 15 min. mieszając co jakiś czas. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut.

Wykonanie w Thermomixie:
Puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku) i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) umieszczamy w naczyniu miksującym. Miksujemy 7s/obr. 6. Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 10 min., 100 stopni, obr. 2. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut. 




0 komentarze:

INSTAGRAM