Gdy zrobicie sobie sok winogronowy z jasnych winogron to zostaną Wam kuleczki winogronowe to możecie zrobić z nich dżem. Niektórzy robią nawet z pestkami, ale ja proponuję Wam by jednak pozostałość po soku nałożyć na sito i przetrzeć. Otrzymane puree już bez skórek i pestek będzie świetną bazą dla dżemu.
Dla kogo:
- dla mających winogrona w ogrodzie
- dla szukających pomysłu na wykorzystanie winogron
- dla kochających domowe przetwory
Składniki:
- 300g jabłek
- 300g puree z winogron jasnych (otrzymane z wykonania soku)
- pół łyżeczki cynamonu
- 60g cukru/ksylitolu/
- 1,5 łyżeczki agaru/pektyny
Jabłka myjemy, obieramy, usuwamy gniazda i blendujemy, przekładamy do garnka. Dodajemy do tego puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku). Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 15 min. mieszając co jakiś czas. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut.
Wykonanie w Thermomixie:
Puree z jasnych winogron (otrzymane jako pozostałość po soku) i obrane jabłka (bez gniazd nasiennych) umieszczamy w naczyniu miksującym. Miksujemy 7s/obr. 6. Dodajemy cukier/ksylitol, cynamon i agar/pektynę. Gotujemy 10 min., 100 stopni, obr. 2. Przelewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem na ok. 15-20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz