Strony

Strony

2017-10-10

Kisiel malinowy


Każdy kto choć raz zrobił sobie domowy kisiel wie o czym mówię. Jeszcze macie ostatnią szansę, by zrobić sobie kisiel malinowy z malin tzw. jesiennych. Bomba witaminy C, no i żadnych niepotrzebnych konserwantów. Jeśli macie ochotę na kisiel to znajdziecie u mnie także przepisy na: kisiel gruszkowy, kisiel jagodowy, kisiel jabłkowy i nektarynkowy.

Dla kogo:
  • dla lubiących lekkie desery
  • dla szukających naturalnych źródeł witaminy C
  • dla tych, którzy cenią zdrowe smakołyki

Składniki:
  • 150-200g malin
  • 300g/ml wody
  • łyżka mąki ziemniaczanej (25g)
  • łyżka miodu
Wykonanie tradycyjne:
Maliny włożyć do rondelka, dodać  wodę (zostawić w szklance 2-3 łyżki wody) i zagotować. W szklance rozmieszać mąkę ziemniaczaną w dwóch łyżkach wody. Dodać do kisielu i dokładnie wymieszać, tak by nie było grudek. Gotować przez minutę, lekko ostudzić i dodać miód, wymieszać, po czym przelać do miseczek.

Wykonanie w Thermomixie:
Na pokrywie naczynia miksującego postawić kubek. Odważyć do niego mąkę ziemniaczaną wraz z 50g wody. Wymieszać. Odłożyć na bok. Do naczynia miksującego włożyć maliny, dodać 250g wody i gotować 7min/100 stopni/obr.2. Następnie gotować kolejne 2 min/100stopni/obr.2 międzyczasie wlewając powoli mączną mieszankę. Po ugotowaniu lekko ostudzić i dodać miód i zamieszać. 


3 komentarze:

  1. Szkoda że sezon malinowy już się skończył :( Uwielbiam kisiel! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na mojej działce są jeszcze maliny na krzaku. Może jeszcze nie wszystko stracone?

      Usuń
  2. 50 year old Desktop Support Technician Tessa Gallo, hailing from Igloolik enjoys watching movies like Americano and Taxidermy. Took a trip to Kalwaria Zebrzydowska: Pilgrimage Park and drives a Ferrari 250 GTO. przeczytaj ten artykul

    OdpowiedzUsuń