Strony

Strony

2017-10-23

Sok z jasnych winogron


Jak zrobić sok winogronowy? W sumie do niedawna nie wierzyłam, że da się go zrobić w domu. Okazało się, że tak! W Thermomixie przygotujesz go z łatwością, jednak jeśli nie masz Thermomixa to tez sobie z tym poradzisz! Sok z jasnych winogron jest bardzo zdrowy - pomaga m.in. wchłaniać żelazo do krwi. Picie soku z jasnych winogron poleca się szczególnie przy astmie, osteoporozie, chorobach serca, migrenie, zaparciach i zmęczeniu. Jeśli tylko macie swoje własne winogrona i trochę chęci to zabierzcie się do pracy!

Dla kogo:
  • dla ceniących domowe przetwory
  • dla mających ochotę zrobić z winogron coś poza winem
  • dla chcących podnieść poziom żelaza we krwi


Składniki:
  • 60g cukru lub ksylitolu
  • 500g/ml wody
  • 1kg jasnych winogron (waga samych kuleczek)
Wykonanie tradycyjne:
Do garnka wlewamy  pół litra wody. Na garnek nakładamy durszlak do którego wsypujemy kilogram kulek winogronowych, które posypujemy 60g cukru. Nakładamy pokrywkę i gotujemy ok. 20-25 minut. Po tym czasie sok z garnka przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odwracamy butelki do góry nogami. Można zapasteryzować, choć wg mnie i bez pasteryzacji powinny się "trzymać". Resztki owoców, które nam zostały w durszlaku można wykorzystać do zrobienia dżemu winogronowego. Jeśli zdarzyłoby się, że sok nie jest klarowny to można go też przelać przez sito.

Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlewamy wodę. Nakładamy koszyczek, do którego wsypujemy 500g winogron i posypujemy 30g cukru. na góre stawiamy Varomę i do niej także dajemy pół kilo owoców i posypujemy 30g cukru. Gotujemy 21 minut/Varoma/obroty 1,5. Po tym czasie ściągamy Varomę i koszyczek. Powstały sok przelewamy do butelek i szczelnie zamykamy. Odwracamy butelki do góry nogami. Można zapasteryzować, choć wg mnie i bez pasteryzacji powinny się "trzymać". Resztki owoców, które nam zostały można wykorzystać do zrobienia dżemu winogronowego. Jeśli zdarzyłoby się, że sok nie jest klarowny to można go też przelać przez sito.


3 komentarze:

  1. Nie polecam Chyba, że ktos ma swoje winogrona w ogródku. Kupne winogrona są bardzo pryskane i taki sok zdrowy nie jest.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robiłam z własnych :) Wiadomo, że zawsze do przetworów używać owoców ze sprawdzonego źródła.

      Usuń
  2. Bardzo dobry przepis, wychodzi super smaczny sok :) dziękuję

    OdpowiedzUsuń