Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe. Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to u mnie "must have" każdej jesieni.
Dla kogo:
- dla mających twaróg do wykorzystania
- dla kochających gruszki
- dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych
Składniki na ciasto::
- 1 jajko
- 250g twarogu
- 250g masła
- 250g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 gruszki
- 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie)
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.
Ciasto:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
Wykonanie w Thermomixie:
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.
Ciasto:
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego. Ugniatamy na gładką masę - Interwał/ 2 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
0 komentarze: