Strony

Strony

2017-11-24

Ciasteczka twarogowe z gruszkami


Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe. Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to u mnie "must have" każdej jesieni.

Dla kogo:
  • dla mających twaróg do wykorzystania
  • dla kochających gruszki
  • dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych

 Składniki na ciasto::
  • 1 jajko
  • 250g twarogu
  • 250g masła
  • 250g mąki pszennej
Składniki na nadzienie:
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 3 gruszki
  • 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.

Ciasto:
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.

Wykonanie w Thermomixie:
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier. 

Ciasto:
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego. Ugniatamy na gładką masę - Interwał/ 2 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz