Jakiś czas temu robiłam standardowe ciasteczka twarogowe tzw. ciasteczka trzyskładnikowe. Wyszły bardzo fajnie i wszystkim smakowały. Tym razem postanowiłam je nadziać czymś jesiennym :). A gruszki to u mnie "must have" każdej jesieni.
Dla kogo:
- dla mających twaróg do wykorzystania
- dla kochających gruszki
- dla wspominających z dzieciństwa smak ciasteczek twarogowych
Składniki na ciasto::
- 1 jajko
- 250g twarogu
- 250g masła
- 250g mąki pszennej
- pół łyżeczki cynamonu
- 3 gruszki
- 3-4 łyżki cukru (opcjonalnie)
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.
Składniki na ciasto połączyć ze sobą. Ugnieść na gładką masę. Schować do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
Wykonanie w Thermomixie:
Nadzienie:
Gruszki umyć, obrać i pokroić w kosteczkę. Przełożyć do rondelka i lekko podgotować na wodzie, by zmiękły (wody dodać tylko 1-2 łyżki). Dodać cynamon i cukier i wymieszać. Jeśli szykujemy ciacha dla dzieciaków to można pominąć cukier.
Ciasto:
Składniki na ciasto wkładamy do naczynia miksującego. Ugniatamy na gładką masę - Interwał/ 2 min. Gotowe ciasto przekładamy do miski i chowamy do lodówki na ok. 30 minut. Ciasto rozwałkowujemy na grubość ok. 0,5 cm i wykrawamy koła za pomocą szklanki. Na środek każdego placuszka nakładamy owoce i sklejamy by powstał pierożek. Wykładamy gotowe pierożki na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 20 minut w temp. 190 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz