Strony

Strony

2017-11-11

Ciasto marchewkowe bez mąki (bez glutenu i laktozy)

Jakoś zawsze sceptycznie podchodzę do wynalazków ciastowych typu: bez mąki, bez cukru itd. Jestem chyba mimo wszystko tradycjonalistką. Znalazłam ten przepis gdzieś w poście na grupie Thermomixa i jednak mnie skusił. 
 
Dla kogo:
  • dla uczulonych na gluten
  • dla lubiących ciasta marchewkowe
  • dla posiadających migdały na zbyciu
Składniki: 
  • 250g marchewki
  • 250g migdałów (najlepiej blanszowanych)
  • 250g cukru
  • 7 jajek
  • łyżeczka rumu (opcjonalnie)
Wykonanie tradycyjne:
Marchewkę umyć, a następnie rozdrobnić w blenderze lub zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Odłożyć do miski. Migdały zmielić w blenderze. Zmielone migdały wsypać do miski z marchewką. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę w dużej misce. Do masy jajecznej dodać marchewkę i migdały wraz z łyżeczką rumu i delikatnie zmiksować na małych obrotach. W drugiej misce ubić białka na sztywno i delikatnie wmieszać je do masy.  Całość wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka.

Wykonanie w Thermomixie:
Marchewkę umyć i pokroić na duże kawałki, następnie rozdrobnić w naczyniu miksującym 20sek. /10. Odłożyć do miski. Do naczynia miksującego wrzucić migdały i także zmiksować 20 sek. obr. 10. Zmielone migdały wsypać do miski z marchewką. Do naczynia miksującego dodać cukier i żółtka. Włożyć motylek i ubijać 20sek. obr. 4. Dodać marchewkę i migdały wraz z łyżeczką rumu i wymieszać. 20sek. obr. 4. Masę przelać do dużej miski. Wymyć i osuszyć naczynie miksujące. Do naczynia miksującego włożyć białka i ubijać wraz z motylkiem 2,5 min/ obr. 4/37 stopni. Masę marchewkową wymieszać delikatnie z białkami. Wlać do keksówki (30-35cm długości) i piec ok. 45 minut w temp. 190 stopni, aż do suchego patyczka.




1 komentarz: