Pralinki daktylowo-kokosowe bez cukru, glutenu i laktozy


Oto przepis dla każdego fana kokosu lub każdego kto szuka przepisu na słodkości bez cukru. Bardzo prosty przepis z tylko trzech składników. Myślę, że struktura i miękkość kuleczek zależy także od tego jakie mamy wiórki kokosowe. Polecam dla dzieciaków i fanów kokosu.
  • dla alergików
  • dla dzieci
  • dla fanów zdrowego jedzenia

Składniki:
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 0,5 szklanki suszonych daktyli
  • łyżka oleju kokosowego
Wykonanie tradycyjne:
Daktyle namoczyć we wrzątku na minimum 30 minut. Po tym czasie dobrze je odcisnąć. Włożyć do naczynia miksującego wraz z łyżką oleju kokosowego i 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Zblendować. Masa powinna być dość jednolita. Masę formować w małe kuleczki, które obtaczać w wiórkach kokosowych.

Wykonanie w Thermomixie:
Daktyle namoczyć we wrzątku na minimum 30 minut. Po tym czasie dobrze je odcisnąć. Włożyć do naczynia miksującego wraz z łyżką oleju kokosowego i 1,5 szklanki wiórków kokosowych. Zmiksować 3 razy po 5s. obr. 8. Za każdym razem sprowadzając składniki kopystką na dno naczynia. Masa powinna być dość jednolita. Masę formować w małe kuleczki, które obtaczać w wiórkach kokosowych.



Przepis podstawowy znalazłam na stronie: www.szczesliwibezcukru.pl

0 komentarze:

INSTAGRAM