Strony

Strony

2017-11-20

Serniczki z musem malinowym na parze


Gdy zobaczyłam ten przepis od razu mnie zainteresował. Serniczki na parze? Bez pieczenia? Brzmi dobrze! Maliny miałam w lodówce i zabrałam się za robotę.
 
Dla kogo:
  • dla fanów serników
  • dla lubiących wziąć ze sobą coś na wynos
  • dla chcących spróbować sernika robionego na parze

Składniki na spód:
  • 20g masła
  • 40g herbatników
  • 20g orzechów laskowych (jeśli nie masz orzechów to możesz dodać migdałów lub po prostu więcej herbatników)
Składniki na masę serową:
  • 300g serka śmietankowego do sernika (może być np. z Wielunia, mascarpone albo inny)
  • 50g śmietany 30% lub 36%
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 40g cukru pudru
  • szczypta soli
  • 2 jajka
Składniki na mus malinowy:
  • 200g malin 
  • 4 łyżki syropu z agawy
Wykonanie tradycyjne:
Spód:
Do blendera włożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować na gładko. Masę wyłożyć na dno słoiczków (słoiczki nie powinny być wyższe niż 8cm). Docisnąć łyżeczką do dna. Ilość słoiczków zależy od tego ile zmieści się na waszej przystawce do gotowania na parze (można też użyć durszlaka o ile ma w miarę proste dno), wg mnie lepiej więcej, ale mniejszych. Jeśli nie mamy blendera można użyć samych herbatników z masłem i po prostu mocno potłuc je wałkiem.

Masa serowa:
Do dużej miski włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować na gładko. Masę wyłożyć na kruche spody. Słoiczki zamknąć pokrywkami lub zabezpieczyć folią spożywczą. Do garnka wlać ok pół litra wody, a na nim postawić durszlak/podstawkę do gotowania na parze wraz ze słoiczkami. Garnek nakryć pokrywką. Gotować na parze ok. 25 minut. Słoiczki pozostawić do ostudzenia. 

Mus malinowy:
Maliny zmiksować wraz z syropem z agawy i pogotować ok 10 minut, żeby masa lekko zgęstniała. Na wierzch wystudzonych serniczków włożyć po 2-3 łyżki masy owocowej. Serniczki włożyć do lodówki na minimum 2 godziny. 

Wykonanie w Thermomixie:
Spód:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na spód i zmiksować 10s/ obr. 7. Masę wyłożyć na dno słoiczków (słoiczki nie powinny być wyższe niż 8cm). Docisnąć łyżeczką do dna. Ilość słoiczków zależy od tego ile zmieści się na Varomie, wg mnie lepiej więcej, ale mniejszych.

Masa serowa:
Do naczynia miksującego włożyć wszystkie składniki na masę serową i zmiksować 1 min/obr. 4. Masę wyłożyć na kruche spody. Słoiczki zamknąć pokrywkami lub zabezpieczyć folią spożywczą. Naczynie miksujące wymyć i wlać do niego 400g wody. Słoiczki ułożyć na Varomie i nakryć pokrywką. Gotować na parze 22 min/Varoma/obr.1. Słoiczki pozostawić do ostudzenia.

Mus malinowy:
Naczynie miksujące umyć. Włożyć do niego maliny i syrop z agawy. Gotować 10min/100 stopni/obr.1. Na wierzch wystudzonych serniczków włożyć po 2-3 łyżki masy owocowej. Serniczki włożyć do lodówki na minimum 2 godziny.




Posiłkowałam się przepisem z książki "Dobry smak na każdym poziomie".

4 komentarze: