Raz na jakiś czas nachodzi mnie chęć na zrobienie sobie domowych ciasteczek owsianych lub batoników zbożowych. Ten przepis znalazłam w książce z przepisami rodzinnymi z Lidla. Lubię w nim szczególnie posmak masła orzechowego. Możecie przyrządzić je właściwie z dowolnymi bakaliami (pamiętajcie jedynie, by w sumie bakalii było ok. 8-9 łyżek). Jeśli użyjecie płatków owsianych i czekolady bez glutenu to przepis stanie się także bezglutenowy.
Dla kogo:
- dla dzieciaków do śniadaniówki
- dla lubiących przyrządzać domowe słodkości
- dla lubiących przepisy bez pieczenia
Składniki:
- 200g masła orzechowego
- 100ml oleju kokosowego
- 100g gorzkiej czekolady (tabliczka)
- 200g miodu
- 3 szklanki płatków owsianych
- 3 łyżki rodzynek
- 3 łyżki jagód goji
- 3 łyżki wiórków kokosowych
W garnku rozpuszczamy olej kokosowy, dodajemy do niego masło orzechowe. Zdjąć z palnika, następnie dodać połamaną czekoladę i miód. Mieszać tak długo, aż czekolada się rozpuści. Dodać resztę składników. Wymieszać i wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Odłożyć do lodówki , aż batony stwardnieją. Po tym czasie pokroić na prostokąty lub kwadraty. Najlepiej zrobić w formie kwadratowej w wymiarze 20x20cm.
Opierałam się na przepisie na "Batony zbożowe" z książki Rodzinna Kuchnia Lidla i wprowadziłam w nim zmiany.
Uwielbiam takie zdrowe słodycze. :)
OdpowiedzUsuń