Dawno mnie nie było, bo opanowały nas choroby i przedświąteczne szaleństwo. Mam nadzieję, że uda mi się szybko nadrobić te zaległości. Przedstawiam Wam przepis na granolę piernikową, który miał być na blogu w grudniu, ale się nie udało. Jeśli chcecie wrócić wspomnieniami do świąt to zdecydowanie zróbcie sobie blachę tej granoli. Mnie jej zapach kojarzy się zdecydowanie z zimą. Z przepisu wychodzą ok. 4 duże słoiki (litrowe) granoli, także możecie zmniejszyć ilość składników o połowę.
Te piękne zdjęcia granoli wykonała Agata Piłat ! Dziękuję Agatko za ten przemiły wspólny czas!
Dla kogo:
- dla lubiących czuć atmosferę świąt
- dla piernikomaniaków
- dla kochających domowe
Składniki:
- 450g płatków owsianych
- 200g płatków orkiszowych
- 100g płatków gryczanych (jeśli nie macie innych rodzajów możecie użyć samych owsianych i wtedy należy dać 750g)
- 100g słonecznika
- 100g pierników (bez czekolady) startych na tarce
- 100g orzechów laskowych
- 100g migdałów
- 2 kopiate łyżki przyprawy do piernika (ok. 20g)
- 50g oleju (najlepiej tłoczonego na zimno)
- 250g miodu
- 200ml soku jabłkowego/pomarańczowego lub wody
- 100g suszonej żurawiny
- 100g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 200g suszonych śliwek
Pierniki zetrzyj na tarce. Migdały i orzechy laskowe pokrój na kawałki. W wielkiej misce wymieszaj wszystkie składniki poza (żurawiną, śliwkami i skórką pomarańczową). Wysyp całość na dużej blasze i piecz 20 minut w temp. 180 stopni, a następnie przez ok. 40 minut w temp. 160 stopni. Wymieszaj granolę ostrożnie podczas pieczenia 2-3 razy. Zerkaj czy za bardzo się nie przypieka. Po upieczeniu dodaj do niej pokrojone śliwki, żurawinę i skórkę i ponownie wymieszaj. Gdy wystygnie przełóż do słoików. Smacznego!
Inspiracją był dla mnie przepis znaleziony na www.chillibite.pl
obłędnie pyszna <3
OdpowiedzUsuń31 year old Mechanical Systems Engineer Ellary Hanna, hailing from Etobicoke enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Drawing. Took a trip to Abbey Church of Saint-Savin sur Gartempe and drives a A3. mozna sprobowac tego
OdpowiedzUsuń