Domowe Krówki "chodziły" za mną już długi czas. W końcu zakupienie papierków do ich zapakowania zmobilizowało mnie bym je przygotowała. Za pierwszym razem nie wyczułam dobrze czasu gotowania i zbyt mi się skarmelizowały. Za drugim razem poszło lepiej i nadawały się do zjedzenia :).
Dla kogo:
- dla miłośników "mordoklejek"
- dla fanów słodyczy domowej roboty
- dla lubiących karmelowe smaki
Składniki:
- 500g mleka
- 250g cukru trzcinowego (np. demerara)
- 100g masła
- 10g ekstraktu z wanilii
W garnku (najlepiej z grubym dnem) umieścić wszystkie składniki. Cały czas mieszaj, aż zawrzą. Gdy masa stanie się gęsta (uważaj by się nie poparzyć i nie przypalić masy) zdejmij naczynie z palnika. By krówki były kruche ucieraj masę kilka minut np. drewnianą pałką. Następnie gotową masę wylać na keksówkę (wymiary ok. 12x35) pokrytą folią spożywczą. Odłożyć do wystudzenia (ok. 1-2 godziny). By przyspieszyć ten czas można odłożyć do lodówki. Następnie pokroić na małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego wlać mleko, dosypać cukier, dać masło oraz ekstrakt. Podgrzać całość 5 min./98 stopni/ obr. 2. Potem zamiast miarki nałożyć koszyczek na pokrywę i gotować 35min./Varoma/obr. 4. Podczas gotowania warto ostrożnie zaglądać i zerkać na konsystencję masy. By nie była zbyt gęsta, ani zbyt lejąca. Jeśli jest zbyt lejąca to oczywiście można przedłużyć czas gotowania o 5 minut. Gotową masę wylać na keksówkę (wymiary ok. 12x35) pokrytą folią spożywczą. Odłożyć do wystudzenia (ok. 1-2 godziny). By przyspieszyć ten czas można odłożyć do lodówki. Następnie pokroić na małe prostokąty. Można zawinąć w specjalne papierki do cukierków lub w pocięty na małe kwadraty papier do pieczenia.
A skąd się pobiera takie papierki?? ;))
OdpowiedzUsuńja akurat kupowałam na Aliexpress, ale spokojnie zamiast tego możesz pociąć papier do pieczenia i tez w zupelnosci wystarczy
Usuń