Racuchy z jabłkami - robiłam w swojej karierze kilka razy. Czasem z większym lub mniejszym powodzeniem. Raz ciasto mi nie wyrosło, albo drożdże były stare, albo dałam zbyt gorące mleko. Drugim razem były surowe w środku, bo źle dobrałam temperaturę oleju. Za trzecim razem w końcu się udało! Mam nadzieję, że u Was pójdzie dobrze - od razu!
Dla kogo:
- dla szukających pomysłu na jarski obiad
- dla wegetarian
- dla chcących wrócić do czasów dzieciństwa
Składniki:
- 2 jajka
- 30g świeżych drożdży
- 300g mąki pszennej
- łyżka cukru
- 50g oleju + do smażenia
- 250g mleka
- dwa jabłka obrane i pokrojone na kawałeczki (jeśli mamy Thermomix możemy zostawić jabłka w ćwiartkach)
Zrobić rozczyn drożdżowy. Pokruszyć drożdże, dodać do nich cukier i 1,5 łyżki mąki i 1/4 kubka ciepłego (nie gorącego) mleka. Wymieszać i odłożyć do wyrośnięcia na ok. 10 minut. Następnie z reszty mąki usypać kopiec, wbić do niego jajka, dodać wyrośnięty rozczyn i wlać resztę mleka z olejem. Wyrabiać ok. 10 minut, aż ciasto będzie jednolite, napowietrzone. Dodać jabłka pokrojone na kawałeczki i delikatnie wymieszać łyżką. Odłożyć do wyrośnięcia na ok. 30-40 minut. Rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką na olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Uwaga, by nie nakładać za dużo ciasta i olej miał dobrą temperaturę. Zbyt gorący olej może palić racuchy i powodować, że skórka będzie spalona a środek surowy. Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie podawać. Można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie w Thermomixie:
Do naczynia miksującego włożyć jabłka 3 s/obr. 4, a następnie przełożyć do dużej miski. Do naczynia włożyć resztę składników (jajka, cukier, mąkę, drożdże, 50g oleju, mleka) i wyrobić 2 min. "interwał - kłosek". Wlać ciasto do jabłek i wymieszać. Odstawić na ok. pół godziny do lekkiego wyrośnięcia. Rozgrzać olej. Nakładać ciasto łyżką na olej i smażyć na złoto z obydwu stron. Uwaga, by nie nakładać za dużo ciasta i olej miał dobrą temperaturę. Zbyt gorący olej może palić racuchy i powodować, że skórka będzie spalona a środek surowy.
Gotowe odsączyć na ręczniku papierowym, a następnie podawać. Można posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz