Babka - dziś na Dzień Kobiet babka to idealne rozwiązanie. Babka dla babek, a może nawet babka zrobiona przez mężczyznę dla kobiety :D. Babka jest wilgotna i przyjemnie cytrynowa. Dodatek rozmarynu nadaje jej charakteru. Możecie w zimie użyć rozmarynu suszonego, a w wakacje urwijcie gałązkę świeżego rozmarynu z ogrodu.
Jeśli szukacie przepisu na tradycyjną babkę cytrynową bez dodatków lub babeczki cytrynowe to też je u mnie znajdziecie.
Dla kogo:
- dla fanów babek
- dla lubiących urozmaicać tradycyjne smaki nowymi dodatkami
- dla szukających ciasta idealnego do niedzielnej kawki czy herbatki
Składniki na ciasto:
- 120g masła
- 150g cukru
- 3 jajka
- 260g mąki pszennej
- 30g mąki ziemniaczanej lub skrobi
- 170g śmietany 18 lub 12%
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- skórka otarta z dwóch cytryn
- sok z połowy cytryny
- 0,5 łyżki rozmarynu (świeżego lub suszonego)
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wrzącej wody lub soku z cytryny
- 1/3 szklanki soku z cytryny do nasączania
- rozmaryn do dekoracji
Mąkę, skrobię, proszek i sodę przesiać. Odstawić. Masło i cukier utrzeć na jasną masę. Dodawać po jednym jajku, cały czas miksując. Wsypać wcześniej przesiane suche składniki i wymieszać. Dodać skórkę z cytryny wraz z sokiem, śmietanę i rozmaryn. Wymieszać. Keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Napełnić ciastem i piec ok. 50 minut w temp. 160 stopni. Po upieczeniu, gdy babka jest jeszcze ciepła nakłuć ją patyczkiem i nasączyć sokiem z cytryny. Polukrować i posypać rozmarynem.
Przepis zaczerpnęłam z książki "Moje Wypieki - całkiem nowe przepisy" Doroty Świątkowskiej.
0 komentarze: