W tym roku postanowiłam, że przygotuję dla Was wpisy świąteczne wcześniej. W ten sposób powstała babka z zajączkiem. Jeszcze ładniej byłoby, gdyby zajączek zupełnie wtopił się w jasne ciasto, ale miałam tylko dość dużą foremkę do wycinania co spowodowało, że uszy zajączka nie przykryły się jasnym ciastem. Proporcje jasnego do ciemnego zależą od tego jakiej wielkości będziecie mieli foremki i keksówkę. Resztki pozostałe z brązowego ciasta możecie zjeść :), albo przerobić na cakepopsy lub ziemniaczki.
Dla kogo:
- dla szukających prostego ciasta z akcentem wielkanocnym
- dla lubiących babki
- dla łasuchów czekających tylko na to, że z ciasta zostaną jakieś okrawki czy resztki.
- 150g mąki pszennej
- 30g kakao gorzkiego
- 180g masła
- 120g cukru
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 240g mąki pszennej
- 240g masła
- 160g cukru
- 4 jajka
- kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1-2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie ciasta kakaowego:
Najpierw robimy ciasto kakaowe. Masło ucierać z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10x30cm lub 10x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto kakaowe wystudzić. Pokroić na plastry. W każdym plastrze wykroić wzór. Zajączków powinno być tyle, by wystarczyło na całą długość keksówki. Resztki ciasta kakaowego można zjeść, albo przerobić na ziemniaczki lub cakepopsy.
Wykonane ciasta jasnego:
Ciasto jasne wykonujemy tak samo jak brązowe. Masło utrzeć z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno keksówki wlać część (ok. 1/3) jasnego ciasta. Na jasnym cieście pokładać ciasno zajączki (jeden, obok drugiego, na całej długości keksówki). Zalać zajączki resztą jasnego ciasta, tak by zostały przykryte. Upiec w temp. 170 stopni - koło 50-55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Najpierw robimy ciasto kakaowe. Masło ucierać z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać. Keksówkę o wymiarach 10x30cm lub 10x25cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać do niej ciasto i piec ok. 45 minut (do tzw. suchego patyczka). Ciasto kakaowe wystudzić. Pokroić na plastry. W każdym plastrze wykroić wzór. Zajączków powinno być tyle, by wystarczyło na całą długość keksówki. Resztki ciasta kakaowego można zjeść, albo przerobić na ziemniaczki lub cakepopsy.
Wykonane ciasta jasnego:
Ciasto jasne wykonujemy tak samo jak brązowe. Masło utrzeć z cukrem. Masa powinna stać się jasna i puszysta. Po tym dodawać po jednym jajku, za każdym razem lekko miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować na niskich obrotach lub wymieszać.
Keksówkę o wymiarach 10x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno keksówki wlać część (ok. 1/3) jasnego ciasta. Na jasnym cieście pokładać ciasno zajączki (jeden, obok drugiego, na całej długości keksówki). Zalać zajączki resztą jasnego ciasta, tak by zostały przykryte. Upiec w temp. 170 stopni - koło 50-55 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu można posypać cukrem pudrem.
Kusi mnie taka babka od dluzszego czasu ale jak zawsze u mnie wszystko na ostatnią chwilę. Muszę zmienić system i piec przepisy z wyprzedzeniem po to żeby móc podzielić się przepisem w stosownym czasie�� buziaki
OdpowiedzUsuń